Šport > Zimski športi
73 ogledov

Velika pričakovanja, žalosten konec za Štuhčevo

Ilka Štuhec EPA
Ilka Štuhec je po smukaškem delu kombinacije zasedala drugo mesto, v slalomu pa je odstopila.

Ilka Štuhec je v tej sezoni dobila edino kombinacijo, med velike favoritinje pa je po treningih smuka, v St. Moritzu je dobila oba treninga, sodila tudi na svetovnem prvenstvu. V tej sezoni se je sicer že izkazala tudi na slalomski preizkušnji, v Mariboru je z 10. mestom vpisala svojo najboljšo slalomsko uvrstitev v svetovnem pokalu. Naslova izpred dveh let sicer ni branila Tina Maze.

Prva težava

Dan se sicer ni začel po željah slovenskega tabora. Zaradi slabega vremena, predvsem megle, so organizatorji start prestavili nekoliko nižje, s tem pa se odrekli položnejšemu začetku, kjer običajno Štuhčeva pridobi nekaj prednosti zaradi dobrega drsenja. Sprememba je sicer ustrezala tekmovalkam, ki so uspešnejše v slalomu.

Na progo se je Štuhčeva podala s številko 1, ob tvegani vožnji ni šlo brez manjših napak, takoj za njo pa je startala Maruša Ferk, ki je z rojakinjo zaostala za 1,29 sekunde. Prvi pravi pokazatelj nastopa Štuhčeve je bila vožnja Italijanke Sofie Goggie, ta je bila kljub napaki za 12 stotink hitrejša od najboljše Slovenke. Odlično izhodišče si je nato privozila tudi ena izmed favoritinj Wendy Holdener, ki je v tej sezoni izjemna v slalomu. Lara Gut je nato za Goggio zaostala 43 stotink.

"Ni bilo ravno najboljše"

"Ni bilo ravno najboljše, čutila sem, da se da smučati precej boljše. Nič. Zdaj se je treba osredotočiti na slalom. Nisem ga še pozabila od Maribora," je po smukaški predstavi za nacionalno televizijo dejala Štuhčeva.

"Tekma se popolnoma drugače razpleta zaradi prestavitve starta. Bomo videli. Zdaj se je potrebno popolnoma resetirati, odmisliti smuk in v slalomu popolni napad," pa je razmišljala Ferkova, ki je bila po smuku uvrščena na 12. mesto (+1,41).

Za dobro voljo domačih navijačev je kasneje poskrbela predvsem Michelle Gisin, ki si je kot dobra slalomistka privozila le 57 stotink zaostanka. Po številki 15 je zaradi večje oblačnosti prišlo do slabše vidljivosti na progi, zato se številne smučarke niso uspele prebiti med najboljše. Lindsey Vonn, ki je nastopila s številko 19, je prišla na šesto mesto (+0,85).

S številko 22 se je na progo podala Ana Bucik. Slovenska specialistka za slalom si je nabrala precejšen zaostanek, z zaostankom 3,52 sekunde je takrat zasedla zadnje mesto med uvrščenimi. "Ni bilo lahko, zaradi slabše vidljivosti se ni videlo grbin. Dala sem svoj maksimum. Upam, da bom ostala med trideseterico," je po svojem smučanju dejala Primorka. Z delitvijo 29. mesta je za las ostala v trideseterici in je imela pred slalomom tako dober startni položaj.

Najprej hud udarec za Švicarje, nato dvojna zmaga

Pred začetkom slalomskega dela preizkušnje se je od tekme morala posloviti Gutova, ki se je poškodovala na ogrevanju in so jo morali s helikopterjem prepeljati v bolnišnico.

Slalomsko vožnjo je odprla Bucikova, ki se je odločno pognala na progo, a že v zgornjem delu zajela vratca in odstopila. Pred nastopom Ferkove je bila v vodstvu domačinka Denise Feierabend, Slovenka pa je je pred nastopom najboljših 11 iz prve vožnje zasedla četrto mesto. Sledil je nastop Michaele Kirchgasser, ki je kljub veliki napaki Švicarko premagala za 44 stotink.

A domačini so se veselili po nastopu Holdenerjeve, ki je še enkrat potrdila izjemno slalomsko formo in za 38 stotink prehitela Avstrijko. Na startu je bilo še šest najboljših iz smuka. Vonnova je v cilj prišla kot četrta, njena rojakinja Laurenne Ross pa po pričakovanjih ni bila konkurenčna v slalomu. Tudi Gisinova ni uspela izboljšati čas rojakinje, zaostala je za pet stotink.

Štuhčeva je imela pred Holdenerjevo 82 stotink sekunde, hitro pa je naredila napako in tudi ona odstopila. Enako se je nato pripetilo tudi Goggi. Ferkova je osvojila osmo mesto.

SP v alpskem smučanju, kombinacija (Ž), izidi:

Komentarjev 6
  • Zmago 14:24 10.februar 2017.

    Močefik ti kar šprica iz tvoje ta zgornje glave, kjer naj bi imel .......... možgane !! ;-)))

  • hešteg 13:50 10.februar 2017.

    haha, kakšna svinjarija Švicarjev. Dve njihovi v vodstvu, ob tem pa 5 minut vrtenja posnetkov vožnje Gisinove, preden so spustili Ilko. Vmes pa nihče ni spucal snega, v katerega sta direktno zapeljali tako Ilka kot Goggia.

  • onyxx 13:36 10.februar 2017.

    ha-ha ...ob taki prepotentni in samovšečni koki verjetni ti in tebi podobni