Šport > Zimski športi
38 ogledov

Štuhec: Občutki so panični

Ilka Štuhec EPA
Mariborčanka Ilka Štuhec je osvojila svoj prvi mali kristalni globus v karieri. Na alpski kombinaciji je na tekmi za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani osvojila tretje mesto in zmagala v skupnem seštevku discipline.

"Niti malo nisem razmišljala o globusu ali čemerkoli, ker sem vedela, da sta pred mano tako superveleslalom kot slalom, kjer je treba odsmučati maksimalno dobro. Po superveleslalomu sem vedela, da so pogoji za slalom dobri, da je proga boljša, kot bi si mislili glede na temperature. Vedela sem, da se moram 'vreči dol' in bo, kar bo," je po tekmi dejala Ilka Štuhec.

Ta je bila tako druga po superveleslalomskem delu zadnje kombinacije sezone, dvakrat pa se je komaj rešila pred padcem in odstopom. "Tako kot včeraj sem malo improvizirala, ker se ni vse izšlo tako, kot sem si zamislila na ogledu. Maruša Ferk in Avstrijka pred menoj sta odstopili, od predtekmovalcev je nekaj informacij bilo, ampak sem se morala bolj kot ne sama znajti."

"Tudi na naslednjih tekmah bom skušala narediti tako, da ne bom razmišljala o tem, kaj bi lahko bilo. Na vsaki tekmi bom skušala prikazati moje najboljše predstave in potem bomo videli, ali bom na koncu osvojila tri kristalne globuse," je dodala Štuhčeva, ki si lahko drugi globus zagotovi v nedeljo na olimpijski generalki v smuku v Južni Koreji. V kraljevi disciplini alpskega smučanja ima dve tekmi pred koncem sezone 137 točk prednosti pred največjo tekmico Sofio Goggio iz Italije. V superveleslalomskem seštevku je tretja z 290 točkami, vendar tesno za vodilnima Tino Weirather iz Liechtensteina (306) in Švicarko Laro Gut (300), ki pa je že končala sezono.

Ilka Štuhec | Avtor: EPA EPA

Tudi trener Štuhčeve Grega Koštomaj pred tekmo ni razmišljal o kristalnem globusu. "Lotevamo se tekmo po tekmo. Ne razmišljamo o tem, kaj je v igri. To je doslej obrodilo sadove. Globusa nismo postavljali v ospredje. Koncentracija je bila na dobro izvedbo tako superveleslaloma kot slaloma. Pri superveleslalomu je bilo še nekaj pomanjkljivosti oziroma nekaj napak, v slalomu pa je pokazala eno svojih boljših predstav, ampak kot trenerji še vedno najdemo kakšno rezervo. Smo pa vsi zelo zadovoljni, da je ta dan prinesel globus in nov vrhunski rezultat v kombinaciji. Tisti, ki so dobri, rešujejo tudi težavne situacije. To loči povprečneže od šampionov in Ilka svojo šampionskost vedno bolj dokazuje. Lahko smo samo ponosni, da jo imamo."

Mikaela Shiffrin je bila na sedmem mestu po polovici tekme. "S superveleslalomom sem zelo zadovoljna. Pripravila sem si res dobro izhodišče pred slalomom, kjer sem razen napake v zgornjem delu delo opravila zelo dobro," je bila zadovoljna Američanka po deveti zmagi v sezoni, po kateri ima v skupnem seštevku 298 točk prednosti pred Štuhčevo.

Alpske smučarke se bodo zdaj preselile v Južno Korejo, kjer bo v soboto v Jeongseonu na programu smuk, ki se bo začel ob tretji uri zjutraj po srednjeevropskem času, dan pozneje pa bo še superveleslalom. Po tekmi so ekipe lovile čas, da bi prišle na vlak in nato na letalo za pot v Azijo, zato Štuhčeva še ni mogla zbrati pravih misli po osvojenem globusu. "Občutki so panični, ker smo lovili vlak, da poskušamo ujeti letalo za Korejo. Ne vem še, kaj se dogaja, ker sem se pred tremi minutami komaj iz 'pancarjev' sezula," je povedala Štuhčeva.

V Južno Korejo bo potovala tudi Shiffrinova, ki pa tam ne bo tekmovala; tako bo imela Štuhčeva priložnost, da zmanjša razliko v skupnem seštevku. "V Koreji bom le trenirala. Moram spoznati deželo in kulturo v olimpijski pisarni prihodnjega leta," je sklenila Shiffrinova.

Komentarjev 2
  • Avatar skeptik
    skeptik 09:11 27.februar 2017.

    Zanimivo, da princeska Mazetova ni sposobna enega twitta, s katerim bi recimo Ilki čestitala za uspeh(e). Podobno molči tudi SZS.

  • wolf.ata 21:17 26.februar 2017.

    super,pridna,gremo le tako naprej