Slovenija
21 ogledov

Šturm Klemenčiču: Opravičite se

Lovro Šturm EPA
Kdo ne pozna zakona? Šturm trdi, da se je ves čas skliceval na veljavni zakon. Klemenčič: Nekateri postopki niso zajeti v 13. členu.

"Vaša citirana izjava je neresnična, ker sem se ves čas skliceval oziroma prebiral in navajal določbo iz 13. člena veljavnega zakona, to je zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK)," je v današnjem pismu predsedniku protikorupcijske komisije Goranu Klemenčiču zapisal Lovro Šturm.

V njem je Klemenčiča pozval, naj javno prizna svojo zmoto in umakne neresnično trditev, da je citiral zakon, ki ne velja več. "Pričakujem vaše opravičilo," je zapisal.

Goran Klemenčič je v oddaji Pogledi Slovenije dejal, da sta Šturm in Zbor za republiko očitke, da predsednik vlade Janez Janša pred objavo poročila na vpogled ni dobil osnutka ter se ni imel možnosti pritožiti, utemeljil na podlagi člena, ki že eno leto ne velja več.

"Izrecno sem opozarjal na rok sedmih delovnih dni, ki ga določa 7. točka 13. člena veljavnega zakona," je zapisal. Nekdanji zakon je po Šturmovih besedah za podobne primere določil rok 14 dni.

Komisija: Tudi inšpekcija ne pošlje osnutka

Na KPK pojasnjujejo, da komisija po zakonu in poslovniku vodi različne postopke. Za nekatere, ki se recimo začnejo na podlagi prijave ali določene stopnje suma kršitve zakona, je predpisana pravica do izjasnitve po 13. členu zakona, za druge ne. "Postopki, ki niso zajeti v 13. členu, na primer postopki v povezavi z nadzorom nad premoženjskim stanjem, so opredeljeni v drugih določbah ZIntPK in poslovnika komisije," so zapisali na komisiji. "V teh primerih gre za nadzorstvene postopke, podobne inšpekcijskim."

Pri premoženjskem stanju zakon in poslovnik določata, kdaj je postopke nadzora nad premoženjskim stanjem mogoče začeti, in za razliko od postopkov po 13. členu predpisujeta tudi, da je zavezanec v postopek vključen prek pojasnjevalne dolžnosti. "Zato tudi ni zahteve po pošiljanju osnutka ugotovitev, podobno kot vam osnutka svoje odločitve v predhodno mnenje ne pošlje inšpekcijski ali upravni organ v svojem postopku."

Upravni spor

Pravnika Tone Jerovšek in nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pravita, da lahko predsednik SDS Janez Janša in predsednik PS Zoran Janković zoper poročilo vložita tožbo na upravno sodišče, kar bo predsednik vlade v začetku prihodnjega tedna po napovedih tudi storil. Rajko Pirnat opozarja, da so bila sodišča doslej zadržana pri sprejemanju takih postopkov v obravnavo.

Komentarjev 45
  • Pepe1 12:01 21.januar 2013.

    tEŠKO BI TI KAJ POLULAL,KER NAMESTO MED NOGAM IMAŠ VTIČA V GLAVI ZATO SE TI PRIKAZUJEJO ZVEZDE

  • Pepe1 11:59 21.januar 2013.

    Sploh je škoda prebirati komentarje Šturma,ker take pravnike ima samoSDS,ki ima v svojih vrstah bolj malo pametnih,če samo pslušam poslanca Jerovška,ki klati klmfe se mi zdi,da poslušM kRJAVLJA,KI PRESAK HUDIČA

  • privat 11:02 20.januar 2013.

    Eden od možganov Slovenije....Šturm hvala ,ker se trudiš!!