Slovenija
27 ogledov

Subvencije bodo lahko dobili tudi begunci

V petek se izteka rok za oddajo prošenj za podaljšanje bivanja študentov v štude Žurnal24 main
Pravica do subvencije za bivanje v dijaških domovih ter javnih in zasebnih študentskih domovih se z novim zakonom razširja tudi na osebe s statusom mednarodne zaščite. Tak status vsako leto pridobi nekaj deset oseb.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, spreminja oz. razširja pogoje za pridobitev subvencije za bivanje študentov v študentskih in dijaških domovih tudi na študente, ki imajo status osebe z mednarodno zaščito. 

"Subvencija za bivanje v dijaških domovih ter javnih in zasebnih študentskih domovih se dodeljuje tudi za študenta, ki ima status osebe z mednarodno zaščito," je zapisano v šestem odstavku petega člena predloga Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o subvencioniranju bivanja študentov. 

Do sedaj dostop do brezplačnega študija

Po dosedanji zakonodaji (Zakon o mednarodni zaščiti - ZMZ) so imele osebe z mednarodno zaščito enake pravice kot državljani Slovenije za področje visokošolskega izobraževanje, kar pomeni dostop do brezplačnega študija. 

"Z uporabo novega Zakona o mednarodni zaščiti (ZMZ-1), ki se je začela uporabljati 24. aprila 2016, se pravice do visokošolskega izobraževanja širijo še na področje subvencioniranega bivanja, v dijaških domovih, javnih študentskih domovih, zasebnih študentskih domovih," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Spremenjen zakon o mednarodni zaščiti

Spremenjeni zakon pravi, da so osebe s priznano mednarodno zaščito pri uveljavljanju obsega pravic na področjih predšolske vzgoje, osnovnošolskega, srednješolskega, višješolskega, visokošolskega izobraževanja in izobraževanja odraslih izenačene z državljani Republike Slovenije.

"Osebe s priznano mednarodno zaščito so upravičene do državne štipendije in nastanitve v dijaških in študentskih domovih pod enakimi pogoji kot državljani Republike Slovenije," je zapisano v novem zakonu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • malonaokoli 10:00 05.maj 2016.

    če bo cenzus samo nekaj deset, v redu...a kot vidimo ne bo to dolgo trajalo, bo Slovencem denarja zmanjkalo za svoje otroke.

  • Plavi-mil 07:56 03.maj 2016.

    Prokleta banda od vlade, nam pa davke nabija, da lahko uvaža nove volilce musliče.

  • dragec 21:16 02.maj 2016.

    Ksenofobići SLO,spet ste dobili nekaj za pod zob