Slovenija > Črna kronika
1367 ogledov

Supančič očeta večkrat zabodel in ga obglavil

Krvav nož (slika je simbolična) Sutterstock
Roberta Supančiča se danes na Okrožnem sodišču v Mariboru spoznali za krivega umora očeta decembra lani v Zgornji Kungoti. Sodni senat je na podlagi predloženih dokazov in mnenja sodnega izvedenca presodil, da je bil Supančič v času dejanja prišteven, in mu izreklo kazen 28 let zapora. Odvetnik obtoženega je že napovedal pritožbo.

Takrat 33-letni Supančič, ki mu je bil pred leti zaradi umora matere že izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je bil spoznan za krivega, da je 6. decembra lani na grozovit in zahrbten način v njihovi hiši v Zgornji Kungoti umoril svojega 64-letnega očeta Boruta Supančiča. Medtem ko je ta odhajal iz hiše, ga je sin večkrat zabodel z nožem in ga nato še obglavil.

Sodni senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šoštarič je ocenil, da je Supančič napadel očeta, ko ta napada ni pričakoval, saj je bil na poti na kavo z bratom.

Robert Supančič | Avtor: Policija Policija
Mrtvega je našel brat

Brat ga je na dogovorjenem mestu zaman čakal, nato pa ga je šel iskat domov, kjer ga je našel mrtvega. Patologinja je potrdila, da je bila žrtev med obglavljenjem še živa, saj se je dušila s krvjo.

Supančiča so še isti dan, ko se je zgodil umor, prijeli na Dunaju. Avstrijski policisti so v njegovem avtomobilu našli potovalko z noži, en nož pa je bil najden na kraju zločina.

Kot je danes ob razglasitvi sodbe izpostavila sodnica, je bil ročaj noža, na katerem je bila kri umorjenega, ovit z vrvico, kar pomeni, da je bil prirejen tako, da mu ne bi zdrsnil iz rok. Na enak način je bil prirejen tudi eden od nožev v potovalki.

Sodnica je tudi ponovila mnenje izvedenca Mladena Vrabiča, da je obtoženi v času zločina razumel in imel v oblasti svoje ravnanje.

Zdravil se je za shizofrenijo

Zagovornik obtoženega Viktor Osim je napovedal pritožbo, saj vztraja, da mora zdravstveno stanje obtoženega preveriti še komisija za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti.

"Pred 12 leti je bilo rečeno, da je gospod shizofrenik in da je shizofrenija neozdravljiva. Danes je zdrav, zato hočem vedeti, ali so ga pred dvanajstimi leti polomili," je povedal za medije ob odhodu s sodišča. Spomnil je še, da je takrat Supančiču sodila ista sodnica kot danes.

Supančiča je sodišče oprostilo plačila sodnih stroškov, pa tudi stroškov zagovornika, ki bodo plačani iz proračunskih sredstev. Zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti mu je do nastopa kazni tudi podaljšalo pripor.

Tožilstvo je zanj predlagalo 30 let zapora. Tožilka Tadeja Majcen je danes povedala, da se bodo o morebitni pritožbi odločili po prejemu sodbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.