Vizita za živali > Novice
38 ogledov

Supanje s psom

SUP s psom
1/8
Kjara Kocbek
Tako pri psu kot vodniku supanje učinkuje na izgradnjo mišic celotnega telesa, pojasnjuje inštruktorica.

“Pri supanju stojimo na plavajoči deski, ki jo premikamo s pomočjo enostranskega vesla. Pes sedi, stoji ali leži pred nami. Oblikujemo lahko raznolike vadbene enote,” opisuje inštruktorica Suzana Simenčič,ki je predstavnica Fit mit Hund v Sloveniji.

Dodaja, da poleg običajnega veslanja izmenično izvajamo še vaje za izboljšanje in vzdrževanje gibljivosti in ravnotežja. SUP s psom izvajamo na reki, jezeru ali v morju.

Vključimo ga v svoje dejavnosti 

Suzana Simenčič pojasnjuje, da športi s psi pridobivajo na veljavi, “ker so zabavni in s seboj prinašajo številne prednosti.” Na tak  način psa aktivno vključimo med svoje dejavnosti.

“Stand Up Paddling ali veslanje na deski stoje, ki ga na kratko imenujemo SUP, je v zadnjih letih postal eden izmed najbolj priljubljenih vodnih športov na svetu,” pravi. Mnogi se namreč želijo naučiti, kako obdržati ravnotežje na deski stoje in zraven tega še veslati, “sedaj nas na vodi lahko spremljajo tudi naši psi.”

Opisuje, da je SUP s psom bistveno bolj intenziven in učinkovit kakor običajen SUP brez psa: “Tukaj sta na deski dve živi bitji, ki se morata sporazumeti in dogovoriti, da obdržita desko v ravnovesju in jo optimalno spravita v gibanje.”

Koordinacija in komunikacija 

Po njenih besedah gre za čudovit in edinstven način urjenja koordinacije in izboljšanje komunikacije med človekom in živaljo. “Eden izmed pomembnih načinov za vzpostavljanje odnosa s psom je igra, druga pomembna sestavina odnosa pa je zaupanje, ki ga gradimo skozi trening in seveda preko tovrstnih aktivnosti,” pravi in dodaja, da na ta način vodnik in pes skupaj pridobita neko izkušnjo oziroma doživetje, kjer ni prostora za dolgčas.

SUP s psom tako pri psu kakor pri vodniku učinkuje v isti meri na izgradnjo mišic celotnega telesa, aktivno mobilizira sklepe in hrbtenico in poskrbi za trening stabilizacije in koordinacije,” opisuje. Pravi, da se tako naša motorika v celoti izboljša.

SUP s psom je primeren za vsakega zdravega psa in vodnika. Pes in njegov lastnik pa morata znati plavati in imeti veselje do vodnih vragolij. SUP s psom lahko poizkusite 22. avgusta na Velenjskem jezeru, dodatne informacije pa lahko poiščete na tukaj.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.