Zdravje > Otrok
34 ogledov

Super mame lahko tudi škodijo

Zivljenje 27.01.14, mama, dojencek, foto: shutterstock Shutterstock
Super mame so lahko krive za slabšo povezanost med otrokom in očetom, kaže raziskava.

Biti super mama za otroka ne pomeni vedno samo dobro. Novopečene mamice, ki so si otroka zelo želele, ki vedo in znajo vse glede nege ter vzgoje, ki se ogromno posvečajo svojemu dojenčku, lahko tudi škodijo odnosu otroka z očetom.

Super mame so lahko krive za slabšo povezanost med otrokom in očetom, je pokazala raziskava strokovnjakov iz Univerze Ohio. Ko je mama preveč aktivna, zaščitniška in skrbna, se vloga očeta zmanjšuje.  

Prvi trije meseci

Strokovnjaki so v raziskavo vključili 182 parov, ki so jih opazovali v zadnjih treh mesecih nosečnosti. Poleg tega so jim dali umetnega dojenčka, kjer sta oba starša pokazala, koliko se spoznata na nego in vzgojo. Očetje pa so morali po rojstvu otroka tri mesece pisati dnevnik, koliko so z otrokom in kaj z njim počnejo.

Ugotovili so, da igra pomembno vlogo pri vpletenosti očeta v otrokovo življenje prav mati. Z otrokom so se najmanj ukvarjali tisti očetje, katerih partnerice so pokazale največ znanja, želje in zagnanosti še pred samim rojstvom. Pri tem ni bilo toliko pomembno, koliko so bili ti očetje izkušeni in koliko so se bili pripravljeni ukvarjati z otrokom.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.