Šport > Košarka
14 ogledov

Pipanu takoj prva lovorika, Džikić v prepir z navijači

Krka Union Olimpija superpokal Lucijać Gailius Booker Kastrati
1/22
Saša Despot
Uvod v košarkarsko sezono se je po treh zaporednih slavjih Krke tokrat začel uspešneje za Union Olimpijo, ki je večne rivale premagala na tekmi za superpokal v Luciji (63:60).

Slovenski superpokal ni nedolžna lovorika, saj praviloma napove tudi državnega prvaka, a vedeževalski pogled v prihodnost ni bil v mislih Aleša Pipana in Aleksandra Džikića. Oba sta se navijačem Uniona Olimpije in Krke v Luciji predstavila na prvi uradni tekmi, Pipan sploh prvič v vlogi trenerja zmajev, Đikić pa prvič po povratku v klub, ki ga je zapustil leta 2011.

Košarkarska zveza Slovenije po tradiciji izvedbo superpokalnega tekmovanja zaupa klubu, ki si je v prejšnji sezoni zagotovil prvoligaški status, tokrat je bil v dvorani v Luciji gostitelj domači klub Splošna plovba Portorož. Med ogrevanjem obeh ekip se je pokvarila razsvetljava v dvorani, a so Primorci težave hitro rešili. 

Krkaši so v lovu na četrto zaporedno superpokalno lovoriko začeli bolje in povedli s košem Zvonka Buljana, ki je tako tudi svečano odprl novo sezono in Novomeščani so hitro pobegnili (6:1). Zeleno-beli so se vrnili in na koncu tudi dobili prvo četrtino (14:10).

Izenačeno do zadnje četrtine

Po izjemno neučinkovitem začetku so bili za odtenek bolj zbrani aktualni državni prvaki, ki so v 14. minuti prek Malcolma Raya Armsteada tudi prvi zadeli za tri. Krka je na odmor odšla z ravno toliko točkami naskoka (34:31), korak s farmacevti pa je v vrstah zmajev z desetimi točkami držal Alex Stepheson

Novomeščani so v drugem polčasu že povedli za sedem, a so Ljubljančani štiri minute pred koncem tretje četrtine izenačili s trojko Luke Rupnika (40:40). Izenačenost je trajala vse do začetka zadnjega dela tekme, ko je Krka z delnim izidom 7:0, trojko je zadel tudi povratnik Chris Booker, pobegnila na 58:50, večino tekme razjarjeni Pipan pa je vzel novo minuto odmora.

Stepheson in niz 11:0 za naslov zmajev

Na krilih Stephesona, ki je na debiju izvrstno zadeval in pod svojim košem tudi blokiral, se je Olimpija s polaganjem Rupnika dve minuti in pol pred koncem tekme močno približala (60:57). Po dveh zapravljenih napadih Dragiše Drobnjaka je Litovec Deividas Gailius s prostima metoma Olimpijo približal na le točko zaostanka (60:59).

Sasu Salin je imel na roki 40 sekund pred koncem celo vodstvo, a grdo zgrešil met za tri, nič natančnejša pa prek Bookerja na drugi strani ni bila niti Krka. Zmaji so z veliko sreče, Nebojša Joksimović je po prodoru pod koš očitno zakorakal, vseeno povedli – slovenski reprezentant je za lahek met v raketi našel Stephesona in Džikić je deset sekund pred koncem vzel minuto odmora.

Krki se napad za zmago ni posrečil, Edu Muriću je zdrsnilo blizu črte 6,25, na žogo pa se je vrgel Gailius in zmajem priboril zadnji napad, po katerem je Salin ob zvoku sirene dosegel zadnji koš, ki je potrdil zmago. Džikić si je ob odhajanju iz dvorane privoščil redko videno potezo in dobesedno nahrulil člane dolenjske navijaške skupine Kelti.

Superpokal 2013, športna dvorana Lucija:

Krka : Union Olimpija 60:63 (10:14, 24:17, 15:16, 11:18)
Klobučar 10 točk, Lapornik, Murić in Pavić 8; Stepheson 17 in 7 skokov, Rupnik in Drobnjak 9, Gailius 8

Komentarjev 4
  • vico 12:08 03.oktober 2013.

    mislim da se bomo kosal z drugimi klubi saj to učeri ni realni pokazatelj igre.sam tako naprej OLimpija...

  • milka1tv 10:06 03.oktober 2013.

    Včeraj sem si ogledal to tekmo! Ne vem kaj počnejo Booker in Hukić v Krki ter Drobnjak v Olimpiji. Medtem, ko Drobnjak še nekako zadene koš, pa sta Booker in Hučič dejansko le še za TRIM ligo, pa še to ...prikaži več ne vem, če imata zadosti kondicjije, leta pa so že pravšnja.Zakaj sploh to mučenje žoge prenašajo.Salin, ki je v Ljubljani vse zadel, pa včeraj do zadnje sekunde ni mogel datri koša.Letos smo, ob primerjavi ekip Cibone, Partizana, Zvezde in ostalih še dodatno nazadovali z kvaliteto igralcev v ekipi.

  • pesekinmorje 07:17 03.oktober 2013.

    " ... prvič po povratku v klub, ki ga je..." spoštovani admin, novinarji, ali lahko (lepo prosim) prenehate z uporabo besede "povratek"? Slovenska različica je "vrnitev" ...