Magazin > Lepota & telo
134 ogledov

Sušilniki za roke prenašajo več bacilov

sušilec za roke Shutterstock
Marsikje si morate roke namesto s papirnatimi brisačami osušiti s sušilniki za roke, ki pa so po mnenju strokovnjakov slaba izbira, če jih ne uporabljamo pravilno.

Ko so pred nekaj leti sušilniki pompozno vkorakali v skoraj vsako javno stranišče, je marsikdo menil, da je to najboljši način sušenja rok, a kot kaže, temu ni tako. Britanski Dailymail poroča, da lahko na vaših rokah pusti veliko več bacilov kot denimo papirnate brisačke.

Papirnate brisačke vs. sušilci

Bakterije se najlaže širijo, če so vaše roke mokre, zato imajo ljudje, ki si ne obrišejo rok, ko si jih umijejo, na sebi več bakterij. Roke so si tako umili skoraj brez razloga. Študije celo kažejo, da mokre roke prenašajo tisočkrat več bakterij. In ker sušilci vaših rok nikoli ne posušijo popolnoma, niso najboljša izbira. Zato si roke raje obrišite s papirnatimi brisačkami, saj boste z njimi to opravili najbolje.

Rok ne drgnite drugo ob drugo

Marsikdo pod sušilcem drgne roke drugo ob drugo, a bakterije se s tem širijo še hitreje. Razlog je enak kot zgoraj; ker so naše roke še vedno mokre in s tem lažje prenašamo bacile. "Najbolj higieničen način je, če si roke obrišete z brisačkami ali pa uporabljate sušilnike, ki svoje delo opravijo tako dobro, da vam ni treba drgniti rok drugo ob drugo," je ob tem povedala dr. Anna Snelling. Pri tem je imela v mislih novodobne sušilnike, ki imajo večjo moč in ne pihajo v prazno.

Štejte do 20

Številne raziskave so pokazale, da sušilci ne morejo biti učinkoviti, če ste si roke pod njim sušili manj kot 20 sekund. Zato vedno preštejte do dvajset, pri čemer pa strokovnjaki še vedno menijo, da je to potrata časa, ter da nihče noče toliko časa stati ob sušilcu. Zato predlagajo, da si roke najprej osušite s sušilcem, nato pa si jih popolnoma obrišete s papirnato brisačko. S tem boste tudi prispevali k okolju, saj boste porabili manj papirnatih brisačk.

Hrup odganja

Kot kaže je glasnost sušilcev precej pomemben dejavnik, saj se jih marsikdo zaradi tega izogiba. Največkrat so to starejši ljudje. Strokovnjaki so zato pozvali proizvajalce, naj temeljito razmislijo o glasnosti pri izdelavi naslednje generacije sušilcev.

Umivanje je tisto, ki šteje

Navsezadnje pa je še vedno najpomembnejši način, kako si umijete roke, šele nato pride na vrsto način sušenja. Pred nekaj leti so strokovnjaki s pomočjo raziskave ugotovili, da le 32 odstotkov moških in 64 odstotkov žensk uporablja milo, ko si v javnem stranišču umijejo roke. Ob tem zato svetujejo, da roke zmočite pod toplo vodo, jih namilite in podrgnete do zapestij ter dobro očistite med prsti. Vse to naj traja 20 sekund, oziroma toliko časa, da lahko dvakrat od začetka do konca zapojete pesem Vse najboljše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.