Svet
51 ogledov

Svarila pred zadolženostjo kitajskih podjetij

Ujeti na železniški postaji na Kitajskem Profimedias
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je posvarila pred hitro naraščajočo zadolženostjo kitajskih podjetij. V kombinaciji z ohlajanjem gospodarstva ta vodi k občutnemu povečanju sistemskih tveganj, je najnovejše poročilo organizacije o drugem največjem svetovnem gospodarstvu povzela nemška tiskovna agencija dpa.

OECD med drugim svetuje reforme državnih podjetij. V panogah, ki jih težijo presežne kapacitete, podjetij ne bi smeli umetno držati pri življenju z državnimi garancijami. Ob tem bi morali več državnih podjetij privatizirati.

Poročilo opozarja tudi na vse večje dolgove kitajskih gospodinjstev, vseeno pa gledano v celoti riše pozitivno sliko o razvoju Kitajske. Zmanjšala se je revščina, manjše so tudi dohodkovne razlike. Upoštevajoč bruto domači proizvod na prebivalca so kitajski izdatki za raziskave občutno višji od primerljivih držav.

V primerjavi z novembrskim poročilom je OECD napoved rasti kitajskega gospodarstva za letošnje leto dvignil za 0,1 odstotne točke na 6,5 odstotka. Na rast "okoli 6,5 odstotka" računa tudi Peking, bi pa bila to najpočasnejša rast v več kot četrt stoletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.