Slovenija
44 ogledov

Svea gre v stečaj

Svea Svea
Svea ostala brez drugega dela državne pomoči – vložili bodo predlog za stečaj.

Gospodarsko ministrstvo vladi ne bo predlagalo dodelitve državne pomoči Svei, ker je potreben znesek finančnih sredstev zelo visok in ker družba s konzorcijem bank ni uspela skleniti zavezujočega dogovora. Nadzorni svet družbe je ocenil, da je imela načrtovana državna pomoč ključni vpliv na verjetnost uspešnosti prestrukturiranja družbe, ki zaposluje 120 delavcev. bo Svea na sodišče vložila predlog za stečaj.

Nič od potencialnega partnerja

Svea je sicer v začetku leta našla potencialnega strateškega partnerja, Turka Cagdasa Celika, ki je obljubljal še dodatne posle in povečanje števila delovnih mest, a ta besede ni držal. Zaradi odgovornosti do zaposlenih in prizadevanja za ohranitev delovnih mest je družba zaprosila državo za pomoč, druga opcija pa je bil stečaj.

Aprila je bila družbi obljubljena pomoč v višini 3,6 milijona evrov. Prvi del pomoči v višini 1,38 milijona evrov je prejela julija in ga namenila za plačila dveh zaostalih plač ter nujno nabavo materiala.

Vlada je od Svee zahtevala tudi, da mora z bankami doseči dogovor o konverziji šest milijonov evrov posojil v kapital, da morajo večinski lastniki Svee Inženiring brezplačno prenesti svoje deleže na Slovensko odškodninsko družbo ter da se v prestrukturiranje vključi tudi Občina Zagorje ob Savi z oprostitvijo plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Svea je program prestrukturiranja oddala avgusta, z bankami se je dogovorila, da se 2,3 milijona evrov pretvori v kapital, 1,3 milijona evrov pa bi šlo na račun odpisa posojil. Skupaj z nižjimi obrestmi in odkupom nepremičnin bi skupni učinek bank znašal 5,6 milijona evrov.

"Stečaj bo zaščitil zaposlene"

Direktorica Svee Sonja Klopčič meni, da je bil splet neugodnih okoliščin močnejši in so zdaj izčrpane vse možnosti za prestrukturiranje. Stečaj bo po njeni oceni zaščitil tako zaposlene kot premoženje družbe za poplačilo upnikov. Proces preobrazbe družbe je po njenih besedah ustavljen.

Stečaj bo morda odprl novo možnost, da zdrava jedra, kot denimo koncept kuhinj Stella Lunare ali pa lepljeni nosilci za gradbeništvo, zaživijo in tako ustvarijo preporod Svee, je dejala.

Komentarjev 2
  • Scott 01:32 03.december 2013.

    Že leta leta kupujemo v Ikei tako, da je popolnoma vseeno, če vsa pohištvena industrija v Sloveniji propade.

  • astibo8020 21:02 02.december 2013.

    Jeb.š SVEO, važno, da bodo v javnem sektorju dobili 3/4 plačnih nesorazmerij in da bomo v tajkunsko banko dali milijarde, da se zakrijejo vsi lopovski krediti..