Šport
70 ogledov

Švedi po drami ugnali domačine

Hokej Češka - Švedska
1/10
EPA
Slovenija bo prvo tekmo igrala v soboto, danes pa so za uvod v derbiju skupine v Pragi Švedi premagali Čehe s 6:5 po kazenskih strelih. Uvodni dan so visoke zmage dosegli Kanada, ZDA in Rusija.

Za Čehe se je domače prvenstvo začelo s porazom. Tekmovanje, od katerega veliko pričakujejo tako na tekmovalni kot na ravni prireditelja, se je zares začelo v Pragi šele z večerno tekmo. Po slabem začetku so Čehi v zadnji tretjini zrežirali preobrat, toda trije goli v petih minutah niso bili dovolj. Švedska je izenačila minuto pred koncem, po kazenskih strelih pa so Čehi ostali poraženi z le enim uspešnim, Švedom je dve točki priboril Oliver Ekman-Larsson.

Gostitelji prvenstva so večino tekme zaostajali za hokejisti s tremi kronami na prsih, sredi zadnje tretine pa je slednje v vodstvo s 4:2 popeljal Joakim Lindstrom. A klju zaostanku se Čehi niso vdali, odgovorili so s tremi zadetki na drugi strani ledu. Najprej je v 52. minuti zadel Dominik Simon, že v naslednji minuti pa je bil v protinapadu uspešen še Roman Červenka. Ko je v 57. minuti zadel še Martin Zaťovič so bili domači gledalci v deliriju, ki pa ni dolgo trajal. Slabo minuto pred zadnjim piskom sirene v rednem delu dvoboja so Švedi izkoristili igro z igralcem več, za podaljšek je poskrbel Mattias Sjögren.

Tudi v Ostravi je že pravo hokejsko vzdušje. Skoraj polna dvorana ČEZ Arena, kjer bo svoje tekme predtekmovanja igrala tudi Slovenija, je pospremila točo golov, a na žalost finskih navijačev, ki so bili v večini, je šla večina v mrežo Pekke Rinneja. Američani so spretno izkoriščali svoje priložnosti in srečno odbite ploščke ter visoko zmagali s 5:1.

V Pragi se je za uvod izkazala še druga severnoameriška reprezentanca. Kanadčani niso imeli težav z Latvijci (6:1), med strelce pol ducata golov pa se je vpisal tudi njihov zvezdnik Sidney Crosby, ki je postavil piko na i v zadnji minuti.

V večerni tekmi v Ostravi so svetovni prvaki Rusi že v začetku prve tretjine opravili vse delo. Dva gola v treh minutah in prva tretjina, ki so jo dobili s 4:0, so postavili temelje za zmago, Norvežani so pozneje sicer ublažili poraz, ko so Rusi spustili ritem, a niso imeli možnosti za presenečenje, ostalo je pri 6:2.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.