Svet
34 ogledov

11 otrok, ki spreminjajo svet na bolje

Otroci Shutterstock
Majhni otroci, velika dejanja - preberite, kdo so mladi upi, ki so zaznamovali leto 2011 in so lahko navdih vsem drugim.

Svetovni voditelji so se v tem letu zavzemali predvsem za velikopotezne akcije, denimo reševanje revščine v Afriki, odkrivanje zdravila za raka in drugo. Na drugi strani je nekaj otrok, ki po svojih najboljših močeh pomagajo svetu in s svojo zavzetostjo dajejo svetu vedeti, da nič ni nemogoče – nekateri primeri so sicer malce žalostni, saj se je svet na bolje spremenil šele po smrti nekoga.
Takšna je recimo zgodba Rachel Beckwith, ki je umrla v prometni nesreči blizu doma v Washingtonu. Po tragični nesreči se je razširila vest, da je devetletnica želela zbrati 300 dolarjev za tiste, ki potrebujejo najnujnejše za življenje. Donatorji so zbrali kar milijon dolarjev in jih podarili organizaciji charity:water. Rachelina mati bo naslednje leto sama odšla v Afriko preverit, kako poteka izgradnja vodnjakov in zagotavljanje pomoči ljudem.

Čeprav je zaradi tumorja na živcih skoraj oslepel, je 17-letni Jeff Hanson začel slikati in ustvarjati priložnostne čestitke. V petih letih je s prodajo zaslužil preko 350 tisoč dolarjev in vse podaril več kot 50 otroškim zdravstvenim organizacijam. Če mu želite pomagati tudi vi, kliknite na to povezavo.

Sedemletni Evan Moss je vsak mesec utrpel vsaj tri epileptične napade, a pred kakim letom je številka napadov v 365 dneh znašala celo 400! Starši so vedeli, da za varnost nujno potrebuje usposobljenega psa, za katerega pa bi morali odšteti 13 tisoč dolarjev. In tako je Evan napisal knjigo z naslovom My Seizure Dog, s katero je zbral potreben denar in dal upanje drugim otrokom, ki prav tako trpijo za epileptičnimi napadi.

Dvanajstletna Rachel Wheeler je zbrala 170 tisoč dolarjev za izgradnjo 27 domov na Haitiju. Nato se je odločila, da bo zbrala še denar za obnovo šole, ki jo je potres lani povsem uničil. "Hočem zgraditi šolo, ker potrebujejo izobrazbo za boljše življenje," je dejala. Za pomoč Rachel kliknite to povezavo.

Prav tako 12-letni Sam Maden je imel le en cilj: želel je, da bi ekipa Boston Red Sox v čast njegovemu stricu nastopila v videu z naslovom It Gets Better. Sam je dobil devet tisoč podpisov peticije za pravice gejev in tudi dejansko prišel do ekipe Red Sox, ki je postala tretja profesionalna športna ekipa, vpletena v kampanjo proti diskriminaciji drugačnih.

Zgodbe preostalih petih otrok bomo objavili jutri zjutraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.