Svet
16 ogledov

110 milijard za napake Grkov

eu, evro, evropska banka, denar Žurnal24 main
Finančni ministri evroobmočja so se dogovorili za sprožitev mehanizma, po katerem bosta EU in IMF Grčiji v naslednjih 3 letih namenili 110 milijard evrov pomoči za prebroditev globoke krize.

"Urbi et orbi, odločitev je sprejeta," je dejal predsednik evropske centralne banke Jean-Claude Trichet.

Države evrobomočja, tudi Slovenija, bodo skupaj prispevale 80 milijard evrov, preostali znesek pa Mednarodni monetarni sklad (IMF). Prvo leto bodo države zagotovile 30 milijard evrov. Prva posojila bodo na voljo pred 19. majem, ko zapade izdaja desetletnih grških obveznic v višini skoraj devetih milijard evrov

Dokončna potrditev mehanizma bo sicer padla na vrhu evroskupine 7. maja.

Konec lagodnega grškega stila
Grška vlada je popoldne Grkom predstavila boleče ukrepe, ki so pogoj, da bo deležna milijardne pomoči EU in IMF. Sindikati že napovedujejo zaostritev boja proti vladnim ukrepom.

Program grške pomoči je za območje evra zelo pomembna, saj naj bi z njo ohranili stabilnost območja evra.

Grčija bo z ugodnimi posojili prebrodila dolžniško krizo, je povedal grški premier George Papandreu."Naredil bom vse, da država ne bi bankrotirala," je zatrdil Papandreu in dodal, da se bodo Grki morali žrtvovati, da bi preprečili katastrofo.

"Pred nami so težka leta."
je bil odkrit, obenem pa je obljubil, da bo storil vse, da bi zaščitil najšibkejše člane družbe. Napovedal je še, da se bo boril, da bi se Grčija spremenila. "Uspelo nam bo," je poudaril Papandreu.
Grčija naj bi letno izgubljala kar za 30 milijard dolarjev (okoli 20 milijard evrov) zaradi davčnih utaj, kaže neka študija, ki jo danes objavlja New York Times. Zagotovitev večje discipline pri plačevanju davkov bi morala biti zato ključna za Grčijo, če se želi izkopati iz finančnih težav.
Grčijo glede na pogoje v prihodnjih čaka kar nekaj let korenitih in bolečih reform ter ostrih varčevalnih ukrepov, s katerimi bo gospodarstvo in javne finance postavila na pot vzdržnosti.

V sredo sledi ulični odgovor sindikatov

Ena največjih grških sindikalnih central GSEE je že napovedala zaostritev boja proti vladi. "Izgubili bomo skoraj 30 odstotkov naših dohodkov in tega ne moremo sprejeti," pa so v odzivu na načrte vlade dejali predstavniki sindikata javnih uslužbencev ADEDY.

V sredo se tako obeta 24 urna stavka zaposlenih v gospodarstvu in v javnem sektorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.