Magazin > Lepota & telo
116 ogledov

Kolesarjenje slabi spolno moč

kolo Shutterstock
Izsledki različnih študij so pokazali, da so običajni sedeži na kolesu povezani z erektilno disfunkcijo pri moških. Glede na izsledke novih raziskav pa so ogrožene tudi ženske.

Erektilna disfunkcija

Pri sedenju na običajnem ozkem in podolgovatem sedežu prihaja do pritiska na del telesa med penisom in anusom, v katerem so arterija in živci. V tem predelu v penis prihaja kri. Dolgotrajno kolesarjenje pa povzroči, da skozi arterijo teče premalo krvi. Posledica tega je šibka erekcija. Pomembno vlogo pri tem igrajo teža kolesarja, razlike v anatomiji, predvsem pa oblika in trdota sedeža, so pokazali izsledki študije, ki so jo znanstveniki opravili leta 2006 na zasebni ameriški univerzi Yale.

Ogrožene tudi ženske

V zadnji od študij pa so pod drobnogled vzeli ženske. Natančneje, 58 pripadnic nežnejšega spola, ki so zavoljo raziskave prekolesarile 15 kilometrov na teden. Udeleženke v študiji so pedale poganjale v laboratoriju, pod budnim očesom strokovnjakov. Kolesa so priredili vsaki posebej, pri čemer so želeli ustvariti pogoje, kot jih imajo ženske običajno pri vsakodnevni vožnji. Strokovnjaki so beležili vsak trenutek, ko se je katera od udeleženk začela pritoževati nad bolečino v zadnji plati.

Strokovnjake je najbolj presenetilo dejstvo, da pomembno vlogo pri ženskah igrajo tudi ročaji na kolesu. Nižji kot so, bolj se morajo ženske nagniti naprej, kar povzroča pritisk na genitalije in s tem težave, povezane s prekrvavitvijo na omenjenem predelu. Strokovnjaki so našli dve rešitvi za težavo. Prevleke za sedež, ki omogočajo mehkobo in udobje, ali pa različico sedeža, ki ni podolgovat in ozek, ampak je nekoliko večji in ima vzmetenje. Oboje naj bi pripomoglo k manjšemu pritisku na področju genitalij in s tem zagotovilo boljšo prekrvavitev, kot to dopuščajo običajni sedeži.

Komentarjev 2