Svet
17 ogledov

300 tisoč ljudi proti predsedniku Mursiju

Protesti v Egiptu
1/3
EPA
V Egiptu se nadaljujejo množični protesti proti predsedniku Mursiju, ki si je med drugim podelil imuniteto pred sodišči. Številna sodišča so zaradi tega že prenehala z delom.

Egiptovska policija je s solzivcem posredovala proti številnim protestnikom na kairskem trgu Tahrir, ki so po včerajšnjih množičnih demonstracijah proti predsedniku Mohamedu Mursiju tam preživeli noč.

Spopadi, do katerih je sprva prihajalo na ulicah tik ob Tahrirju, so se davi prelili na sam trg. Med šotore, ki so jih na Tahrirju postavili protestniki, je policija metala kar cele kanistre solzivca.

Zaradi prevelike količine zaužitega solzivca je že umrl en človek. V Kairu je bilo po besedah predstavnika Ministrstva za zdravje Khaleda al-Khatiba ranjenih 290 protestnikov, še 120 se jih je poškodovalo med protesti v Mahali.

Na televizijskih posnetkih je mogoče videti tudi zamaskirane protestnike na ulici v bližini ameriškega veleposlaništva, kako kanistre s solzivcem mečejo nazaj v policiste.

Protesti in tudi spopadi med demonstranti in policisti sicer potekajo že deveti dan zapored, začeli pa so se ob prvi obletnici krvavega nasilja nad protestniki med lansko vstajo proti tedanjemu predsedniku Hosniju Mubaraku.

"Tukaj smo, ker je to naša država, država vseh nas," je za CNN povedala ena izmed protestnic. Protestniki zahtevajo umik dekreta ali odstop predsednika Mursija, ki pa tega namena zaenkrat ne kaže.

V torek se je na Tahrirju zbralo na desettisoče - po nekaterih podatkih več kot 300.000 - ljudi, ki so tako množično pokazali svoje nasprotovanje ukrepom sedanjega islamističnega predsednika Mursija, potem ko si je ta minuli četrtek z odlokom močno razširil pristojnosti.

Sodišča proti

Egiptovsko vrhovno sodišče je odločno zavrnilo pritožbe predsednika Mursija, da je pristransko. Medtem je kasacijsko sodišče razglasilo stavko, pri kateri bo vztrajalo, dokler Mursi ne prekliče dekreta, s katerim si je občutno razširil pooblastila in si podelil imuniteto. Tudi nižje prizivno sodišče je prenehalo z delom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.