Svet
11 ogledov

85 tisoč odgovorov o nadzoru tobaka

Za ljudi, ki pokadijo več kot deset cigaret na dan, se podvoji tveganje za prezg Žurnal24 main
V okviru javnega posvetovanja o prihodnji reviziji direktive o tobačnih izdelkih so v Bruslju dobili 85 tisoč odgovorov. Največ se jih nanaša na politiko nadzora tobaka.

Največ odzivov so poslali posamezni državljani, predstavniki industrije, nevladne organizacije, vlade in javni organi, so sporočili iz Bruslja.

Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli je dejal, da bodo s pomočjo rezultatov te obsežne javne razprave lažje oblikovali ukrepe za spopadanje s škodo, ki jo povzroča tobak, in predvsem preprečili, da bi mladi začeli kaditi.

Do leta 2030 že 8 milijonov smrti

Tobak je v Evropski uniji največji povzročitelj bolezni, ki bi jih bilo sicer mogoče preprečiti, in zaradi njega v uniji vsako leto umre več kot 650 tisoč ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da bo v svetu za posledicami uživanja tobaka letos umrlo skoraj šest milijonov ljudi, do leta 2030 pa bi številka lahko dosegla osem milijonov, če ne bodo sprejeti ukrepi za obrat tega skrb vzbujajočega trenda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.