Svet
29 ogledov

Al Asadova žena: "Jaz sem diktatorka"

Asma Asad EPA
Žena sirskega predsednika Al Asada je svoji prijateljici prek elektronskega sporočila zaupala, da je ona pravi diktator v družini.

V elektronski pošti, ki so jo prestregli nasprotniki režima, je med drugim žena Al Asada, rojena Britanka, izjavila, da je diktator v družini ona ter da mož redno izpolnjuje njene ukaze. Po pisanju Telegrapha naj ne bi imela nikakršnega sočutja in naj svojega moža ne bi podpirala v vseh njegovih odločitvah.

Leto dni od protestov

V Siriji je pod vplivom uporov v drugih državah v regiji 15. marca 2011 vzniknila vstaja proti režimu Al Asada, na katero so oblasti odgovorile in še odgovarjajo z vso silo. V letu dni po začetku nemirov je po podatkih sirskega observatorija za človekove pravice umrlo 9.113 ljudi, večina jih je bila civilistov.

Režim medtem še naprej udarja po nasprotnikih. Sirske sile so ta teden zajele mesto Idlib na severozahodu Sirije blizu meje s Turčijo, od koder so po bojih pregnale pripadnike uporniške Svobodne sirske vojske. Po navedbah opozicijskega sirskega observatorija za človekove pravice so blizu Idliba danes odkrili 23 trupel ljudi, ki so jih očitno hudo mučili.

ZN se borijo proti nasilju

Posebni odposlanec Arabske lige in ZN za Sirijo Kofi Annan je pozval Varnostni svet ZN, naj enotno podpre njegova prizadevanja za ustavitev nasilja sirskega režima nad protirežimskimi protestniki, ter napovedal, da bo konec tedna v Damask napotil tehnično skupino. V Siriji je medtem na tisoče protestnikov zahtevalo vojaško posredovanje tujine.

Komentarjev 1
  • Stolp 13:36 19.marec 2012.

    Da da, vemo! Sistem Hillary-Bill ali pa Marković-Milošević. V slednjem primeru je bila ona arhitektka celotne vladavine, on pa je pač šel v politiko ker ona kot ženska ne bi imela šans. V keho je pa seveda šel samo on.