Svet
67 ogledov

Albanija je lahko za zgled

Papež v kii soul Profimedias
Papež Frančišek bo danes na enodnevnem obisku v Albaniji, kjer bo izpostavil pomen medverskega dialoga.

Država je prva izven Italije, ki si jo je v Evropi za obisk izbral argentinski papež, velja pa za zgled mirnega sobivanja med različnimi verami. Frančišek se bo v molitvi spomnil tudi žrtev trdega komunističnega režima.

Albanija, ki šteje dobre tri milijone prebivalcev, je večinsko muslimanska država, 57 odstotkov prebivalcev se izreka za sunite. Medverski dialog v Albaniji hvalijo z vseh strani. Tamkajšnja vlada je vzpostavila medverski svet, ki vključuje sunite in sufijsko skupnost bektašev, pravoslavce, katoličane in od nedavnega tudi evangeličane.

Maša na prostem v Tirani

Eden osrednjih dogodkov papeževega enajsturnega obiska v Albaniji bo maša na prostem na glavnem trgu v Tirani, ki nosi ime po materi Terezi. Papež ima na programu še srečanje z verskimi voditelji na katoliški univerzi, na katerem bodo sodelovali najvišji predstavniki avtokefalne pravoslavne cerkve, sunitskih muslimanov in bektašev. Sicer pa se bo na kratko sešel tudi z albanskim političnim vrhom, ob koncu obiska pa se v cerkveni karitativni ustanovi, ki skrbi za sirote, srečal z otroki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.