Svet
26 ogledov

Albanska prestolnica marihuane požgana

Lazarat Youtube
Albanska policija je uničila albansko prestolnico marihuane, kjer so letno proizvedli 900 ton marihuane.

Na območju vasi Lazarat so veljala druga pravila kot drugje po državi, saj je tudi policija vas več ali manj opazovala zgolj od daleč. Prebivalci so namreč vodili zelo donosen posel, ki jim je letno prinesel več kot 4 milijarde evrov, vanj pa so bili vpeti domala vsi prebivalci. Kot kaže pa se je nova oblast v Tirani odločila ukrepati. V veliki policijski akciji so zakurili 500 plantaž marihuane, ki so bile vredne skoraj polovico albanskega proračuna. Prvič so jih skušali uničiti pred desetimi leti, a brez uspeha. 

Tokrat so oblasti policiste pripeljale z drugih koncev države, saj se lokalni policisti iz strahu pred maščevanjem v akcijo niso želeli vključiti. Policisti so v vasi prisotni zadnje tri tedne in 24 ur na dan nadzirajo dogajanje. Sredi vasi stojijo oklepniki, ki naj bi tam ostali še vsaj tri tedne. 

Sepcialcem se je smejalo

Ko je policija izvedla akcijo, je doživela silovit odpor, v katerem je bilo več ljudi ranjenih. Zaplenili so veliko orožja, saj skoraj ni bilo hiše, v katerem ne bi bilo vsaj nekaj kosov. Vsa polja marihuane so zažgali, tako da se je dim še nekaj dni valil iz vasi. Specialci niso mogli skriti nasmeov na obrazih, piše Jutarnji list. 

Albanski premier Edi Rama je odločno napovedal vojno narkokartelom. Osemsto policistom, ki so sodelovali v akciji, bo za nagrado izplačal dvojno plačo. Padec Lazareta pa je dokaz, da vlada v Tirani resno misli z bojem proti trgovini s prepovedanimi drogami in korupciji. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.