Svet
23 ogledov

Ameriški zapori polni kot še nikoli

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Med sto polnoletnimi državljani Združenih držav Amerike (ZDA) je v povprečju več kot eden za rešetkami. Vseeno ostaja raven kriminalitete visoka.

Z visokim številom zapornikov pa v ZDA niso dosegli samo novega domačega rekorda, temveč prednjačijo v svetu nasploh. S skoraj poltretjim milijonom zapornikov imajo ZDA med vsemi državami tega sveta ne samo najvišje število zapornikov, temveč tudi največ zapornikov glede na celotno prebivalstvo. Razen ZDA je namreč ni države, ki bi imela več kot odstotek svoje populacije v zaporih.

Neusmiljen kaznovalni sistem
Nevladna organizacija Pew Center, ki je objavila te zlovešče podatke, za takšno povišanje krivi strogo kaznovalno politiko, ki se je uveljavila v 80. letih, v obdobju predsedovanja Ronalda Reagana. Zapore so napolnili predvsem pripadniki črnske manjšine, kajti med moškimi črnci, starimi med 20 in 34 let, je denimo kar vsaki deveti v zaporu. Res pa je tudi, da se zadnji dve desetletji kriminaliteta na zvezni ravni razrašča – kar naj bi bila v večji meri posledica socialnega razslojevanja – a po prepričanju aktivistov nevladne organizacije trpanje v zapore ni vedno najboljša rešitev. Sploh ne za prekrške, kot so na primer "manjše kraje v trgovini" ali "obrekanje policistov".

Aktivisti Pew Centra menijo, da je skrajni čas za drugačen način spopadanja s kriminaliteto. V razmislek ponujajo dejstvo, da na Floridi kljub hitremu "polnjenju" zaporov v zadnjih letih kriminaliteta sploh ne upada, v New Yorku pa je ob skoraj nespremenjenem številu zapornikov v istem obdobju precej upadla. Kajti v New Yorku so se odločili za nov pristop obravnave kaznivih dejanj. Prestopnike, ki niso zagrešili hujših zločinov, so namesto nastanitve v zapor pravzaprav pustili na prostosti, le da so pod striktnim nadzorom socialnih delavcev. Manjšim prestopnikom tako ponudijo nadaljnje življenje v družbi in možnost prevzgoje. "S takšno strategijo na zvezni ravni bi se lahko končalo nesmiselno polnjenje zaporov," še dodajajo v New Centru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.