Svet
59 ogledov

Analiza dežja potrdila teorijo o koncu majevske kulture

maji Shutterstock
Raziskovalci univerze Pennsylvania State University pravijo, da je za konec majevske civilizacije kriva suša.

Ena največjih ugank človeštva je izginotje majevske civilizacije iz Srednje Amerike. Strokovnjaki pravijo, da so sedaj odkrili pravi vzrok za njen konec.

Douglas Kennett in njegova ekipa so v Belizeju raziskali stalagmite v jami Jok Balum, v bližini katere je nekoč cvetela majevska kultura. Na podlagi vsebnosti različnih izotopov v stalagmitih so strokovnjaki lahko natančno določili količino padavin v nekem obdobju in starost usedlin. Pri tem so ugotovili, da je majevsko kulturo, dokler ni popolnoma izginila, uničevala suša, piše ameriška revija Science.

Svoja dognanja o dežju so raziskovalci nato primerjali z zapisi Majev o stanju njihovega življenja in sestavili neke vrste "vojni indeks". Pri tem so jim še zlasti pomagali koledarski zapisi, ki so beležili menjave vladarjev. Kennett je ugotovil, da so Maji med leti 400 in 660 beležili obdobje rasti in splošne blaginje. To sovpada z njihovimi podatki o dežju, ki ga je bilo v tem obdobju več kot dovolj. Po tem času pa je sledila suša, ki je pripeljala do propada centralizirane vladne ureditve, razdelitve v posamezne skupnosti in političnega ter družbenega potopa.

Dokončni konec civilizacije beležijo med leti 1020 in 1100, ko naj bi bila suša na tistem področju še zlasti katastrofalna.

Komentarjev 1
  • R1789 14:31 10.november 2012.

    Nova teorija o izginotje majevske kulture.............. resno????