Svet
64 ogledov

Arbitraža o meji: kdo bo zaslužil koliko?

Mejni prehod tabla SLO MEJA BOBO Žurnal24 main
Arbitraža Hrvaške in Slovenije bo stala vsaj 10 milijonov evrov. Najnižja urna postavka asistenta je 80 evrov. Arbitri delajo za okoli 500 evrov na uro.

Vsaka ura arbitraže Hrvaško stane najmanj 600 evrov, verjetno pa je dejanska cena višja – 700 ali 800 evrov. Vsaka od držav naj bi za samo en del dala okoli pet, skupno torej 10 milijonov evrov, poroča Večernji list.

V arbitražo sta sicer državi vključili odvetnike iz Velike Britanije, Amerike in Francije. Arbitraža navadno traja nekaj let. Če načrt Ollija Rehna ne bi propadel, bi stroške dogovarjanja krila Evropska komisija. Tako pa zdaj vse pade na državi. Končno ceno bodo po poročanju hrvaškega časnika oblikovale tarife odvetnikov, samo oblikovanje ekipe, svetovanje pomočnikov, prevozi in še bi lahko naštevali. Najnižja urna postavka asistenta je 80 evrov. Arbitri delajo za okoli 500 evrov na uro. Vsak najem prostora za sestanek na mednarodnem sodišču stane od 1000 do 1870 evrov na uro.

Treba je dodati, da so arbitri v sporu o Jedrski elektrarni Krško delali po nižji tarifi in tudi tukaj si državi obetata, da bosta dobili "popust". Na slovenski strani se sicer zadnje čase pojavljajo kritike hrvaškega arbitra Budislava Vukasa – ta obtožb ni hotel komentirati, dejal je le, da bo "meja določena v skladu z mednarodnim pravom".

Komentarjev 1
  • Stolp 18:52 15.december 2011.

    No še ena stvar, ki nam jo je zakuhala prejšnja vlada oz ta levi. Toliko bomo zmetali denarja potem pa bodo še razsodiloi proti nam. Če bodo v našo korist pa itak Hrvaška ne bo spoštovala.Medijo pa to ...prikaži več razglašajo kot enega redkih uspehov prejšnje vlade. Butalci pa spet nasedejo.