Svet
91 ogledov

Avstrija bo sprejemala le še begunce, ki želijo ostati Nemčiji

Begunci, Nemčija EPA
Od konca prihodnega tedna bo Avstrija preko svojega ozemlja pustila le še tiste begunce, ki bodo hoteli zaprositi za azil v Nemčiji, ne pa tudi drugih državah, kot je naprimer Švedska, je sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Begunce, ki bodo želeli na Švedsko, bodo na meji zavrnili.

Kot je pojasnila ministrica gre za odziv Avstrije na zaostritev režima na avstrijski meji z nemško deželo Bavarsko, potem ko je Nemčija začela zavračati vse tiste, ki ne mislijo zaprositi za azil v Nemčiji, ampak želijo pot nadaljevati naprej proti drugim zahodnoevropskim državam.

Avstrija bo ob tem uvedla tudi zgornjo mejo števila beguncev, ki jih namerava sprejeti. Ta številka za zdaj sicer še ni določena, je še povedala ministrica. 90 tisoč tujcev je v Avstriji doslej že zaprosilo za azil.

Begunci bodo ostali v tamponskih conah

begunci | Avtor: EPA EPA
Ko bo ta prag dosežen, bodo ostali morali čakati v t. i. "tranzitnih conah" oz. "tamponskih conah". "Ne bomo jih več pustili v notranjost države. Zanje bomo skrbeli tam in nikjer drugje," je napovedala avstrijska ministrica.

Poleg tega bo Avstrija potem, ko bo zgornja meja dosežena, po zgledu Švedske zgolj še sprejemala prošnje za azil, ne bo jih pa več obravnavala, je še dejala Mikl-Leitnerjeva.

Madžarska vrnjenih migrantov ne bo sprejemala

"Madžarska ne bo sprejela nobenega migranta, ki bi ji ga vrnile druge države članice Evropske unije, saj ni prva država, v katero so vstopili v EU," pa je včeraj sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

Z begunci kot z zaporniki

Horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks sicer odsvetuje vračanje prosilcev za azil na Madžarsko. Kot je poudarja,  trenutna azilna politika na Madžarskem "ni v skladu z mednarodnimi in evropskimi standardi na področju človekovih pravic", saj ne more nihče dobiti mednarodne zaščite, azilni postopek pa je prehiter in ima številne pomanjkljivosti.

Izpostavil je tudi problematične pogoje za bivanje prosilcev za azil ter negativno nastrojenost do migrantov, ki slednjim ne omogoča vključitve v družbo. Kot je poudaril, je v zadnjih mesecih velik del migrantov, ki so jih na Madžarsko vrnili v skladu z dublinsko uredbo, pristal v azilnih centrih, kjer velja strog režim kot v zaporih.

Posvaril je tudi pred tveganjem, da bi številne vrnjene prosilce za azil Madžarska poslala v Srbijo, od koder so v prvem begunskem valu številni vstopili na Madžarsko. Srbija je namreč po mnenju oblasti v Budimpešti varna tretja država. Po mnenju komisarja obstaja nevarnost, da bi se tako začela verižna reakcija vračanja prosilcev za azil, kar bi bilo v nasprotju z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Komentarjev 2
  • sprehajalec 20:06 15.januar 2016.

    Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks Kaj pa tale striček predlaga, naj storijo z njimi? Kako se ljudje spremenijo, ko so enkrat na EU dojki. Po priimku sem prepričan, da gre za Litvanca in prepričan sem, ...prikaži več da bi tale gospod povsem drugače govoril, če bi bil doma v Litvi. In sem še bolj prepričan, da ni ENEGA samega Litvanca ta hip, ki bi bil za sprejem migrantov in njihovo integracijo v litvansko družbo. Po domače povedano, z lahkoto je tolči s tujim po koprivah.Madžarski način je edini ustrezen, pokazalo se je na silvestrovo, kam peljejo drugačni načini. Ne moreš ti pripeljati volka v dnevno sobo in ga tam imeti na kavču. Ni isto, kot hišni ljubljenec, čeprav morda izgleda na pogled enako.

  • malonaokoli 19:49 15.januar 2016.

    in slovenski politiki bodo vse tuje-ilegalce še naprej brezplačno vozili in hranili po turističnih krajih Slovenije...saj imamo le tam nastanitvene kapacitete ki jih zahteva EU od nas.