Svet
270 ogledov

Barcelona poslala predlog, na potezi je Madrid

Mariano Rajoy
Katalonski premier Carles Puigdemont je španskemu premierju Marianu Rajoyju poslal pismo s predlogom za rešitev trenutne situacije.

Katalonski premier Carles Puigdemont je španskemu premierju Marianu Rajoyju v pismu predlagal dvomesečni rok za pogajanja, v tem času pa bi Katalonija zamrznila korake za uveljavitev samostojnosti. Puigdemont je Rajoyju predlagal tudi čimprejšnje srečanje, poročajo španski mediji.

"V prihodnjih dveh mesecih je naš glavni cilj, da z vami začnemo dialog," je v pismu španskemu premierju zapisal predsednik katalonske vlade, ki pa ni izrecno odgovoril na vprašanje o tem, ali je Katalonija razglasila neodvisnost.

S pismom je Puigdemont odogovoril na zahtevo španske vlade, da do danes do 10. ure pojasni, ali je Katalonija razglasila neodvisnost ali ne. Vlada v Madridu je prejšnji teden obenem napovedala, da bo v primeru pritrdilnega ali dvoumnega odgovora ukrepala.

Do četrtka - prva tako do 10. ure - so poleg tega španske oblasti katalonskim dale čas, da prekinejo vse postopke za odcepitev in se vrnejo v okvire pravnega reda, kot ga določa španska ustava.

Barcelona | Avtor: Epa Epa
Kaj bodo storili v Madridu?

V okviru možnih ukrepov se omenja uveljavitev 155. člena ustave, v skladu s katerim lahko osrednja vlada pokrajini v primeru kršenja ustavnega reda odvzame avtonomijo in uvede neposreden nadzor.

Puigdemont je v nagovoru v parlamentu v Barceloni minuli torek poudaril, da so na referendumu 1. oktobra dobili jasen mandat za razglasitev neodvisnosti in predstavniki parlamentarne večine so nato tudi podpisali - po nekaterih navedbah simbolično - izjavo o neodvisnosti. A obenem je uveljavitev neodvisnosti preložil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom.

V današnjem pismu Rajoyju je Puigdemont zapisal, da trenutne razmere terjajo ustrezne politične rešitve in odgovore. "Želimo se pogovarjati, kot to počnejo v utrjenih demokracijah," je dodal.

Spomnil je, da je že prejšnji torek podal "iskren poziv k dialogu". "Tega nisem storil kot izraz šibkosti, temveč je bil to iskren poziv k rešitvi odnosa med Španijo in Katalonijo, ki je blokiran že več let," je zapisal po poročanju španskih medijev.

Zavzel se je za čimprejšnje srečanje z Rajoyem. "Ne dopustimo, da se položaj še poslabša. Z dobro voljo, s priznanjem, da problem obstaja, sem prepričan, da bomo našli pot k rešitvi," je zapisal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.