Svet
3 ogledov

Berlusconi na zagovoru

Berlusconi je prepričan, da je pregon proti njemu politično motiviran. (Foto: Re Žurnal24 main
Italijanski premier Silvio Berlusconi je moral parlamentu poročati o spremembah v koaliciji. Prestal je glasovanje o zaupnici.

Spodnji dom italijanskega parlamenta je izglasoval zaupnico vladi premiera Silvia Berlusconija in ji tako po hudih porazih na nedavnih referendumih in lokalnih volitvah ponudil vsaj nekaj tolažbe. Vlada je sicer zaupnico vezala na glasovanje o zakonu o vrsti ekonomskih reform.

V doslej že 44. glasovanju o zaupnici, odkar je leta 2008 oblast v Italiji prevzela Berlusconijeva vlada, je danes za vlado glasovalo 317, proti pa 293 poslancev. Vezana je bila na glasovanje o obsežnem paketu ukrepov za spodbujanje gospodarstva, ki med drugim predvideva davčne olajšave in spodbude za vlaganja.

Hitre menjave v zadnjem času

V zadnjih tednih je Berlusconi imenoval devet novih podsekretarjev, nekatere celo iz vrst opozicije, ki so v zadnjih mesecih prestopili v njegov tabor. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je zato vlado pozval, naj parlamentu poroča o novih razmerjih moči znotraj svojih vrst.

Berlusconi je poudaril, da bo parlamentu predstavil novi program vlade, in ob tem dodal, da alternative njegovi vladi ni.

Rekordno nizka podpora

Po hudem porazu na nedavnih referendumih se Berlusconi sooča z rekordno nizko podporo. Volivci so namreč njegove načrte o uporabi jedrske energije, imuniteti premierja pred sodnimi procesi in o privatizaciji vodooskrbe zavrnili s 95-odstotno večino. Poraz je doživel tudi na majskih lokalnih volitvah. Poleg tega proti njemu poteka več sodnih procesov, med drugim tudi v povezavi s spolnimi škandali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.