Svet
13 ogledov

"Ne zasluži, da bi še tlačil zemljo"

Sirijski predsednik Bašar Al Asad se srečuje z največjimi težavami, odkar je po Žurnal24 main
Francoski zunanji minister Laurent Fabius je danes ob obisku največjega taborišča za begunce iz Sirije na jugu Turčije dejal, da bi morali režim sirskega predsednika Bašarja al Asada hitro zlomiti.

"Gre za operacijo uničenja celotnega ljudstva," je še ocenil Laurent Fabius, ki je obiskal begunsko taborišče v bližini kraja Oncupinar na turško-sirski meji. Številni begunci so Fabiusa tudi pozvali, naj Francija upornikom proti Asadovemu režimu pomaga z orožjem.

Fabius jim je zatrdil, da si Francija prizadeva pomagati na političnem in humanitarnem področju in da ne bo dopustila nadaljevanja Asadovega pokola. "Prej ko režim pade, bolje bo," je dejal.

Begunsko taborišče v Oncupinarju je eno največjih taborišč v Turčiji, v katerih so nastanili begunce iz Sirije. V njem je okoli 12 tisoč ljudi. Turčija sicer v sosednjem taborišču ponuja tudi zatočišče upornikom, ki so prebegnili iz sirske vojske.

Fabius je v okviru turneje v regiji že obiskal Jordanijo in Libanon, kjer je v luči neusmiljenih spopadov v Siriji prav tako pozval k odhodu Asada. Napovedal je tudi dodatne "spektakularne" prebege na stran upornikov, kakršna sta bila prebega premierja Riada Hijaba ali generala Manafa Tlasa, Asadovega bližnjega prijatelja.

Francoski zunanji minister je prvi visoki zahodni predstavnik, ki je obiskal omenjeno begunsko taborišče. Zdaj naj bi odpotoval v Ankaro, kjer se bo o krizi v Siriji pogovarjal tudi s svojim turškim kolegom Ahmetom Davutoglujem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.