Svet
10 ogledov

Berlusconiju se zmaga vse bolj nasmiha

silvio berlusconi EPA
Anketa: Silvia Berlusconija loči le še 5,5 odstotnih točk, da ujame levo koalicijo.

Razvpiti dolgoletni italijanski premier Silvio Berlusconi je glede na zadnjo anketo, ki jo je objavil časnik  La Repubblica, za pričakovanim zmagovalcem februarskih parlamentarnih volitev Pierom Luigijem Bersanijem zaostaja le 5,5 odstotnih točk. 

Pri tem sta opazna dva pomembna trenda. Bersanijeva Demokratska stranka je v zadnjih dveh tednih izgubila skoraj štiri odstotne točke podpore in je padla pod magično mejo 30 odstotkov, medtem ko je Berlusconijevo Ljudstvo svobode pridobilo dobri dve odstotni točki podpore in po dolgem obdobju preseglo mejo 20 odstotkov.

Razlika med koalicijama se je tako prepolovila v vsega dveh tednih, potem ko je bila v mesecih pred tem Berlusconijeva zmaga na volitvah povsem nepredstavljiva.

Možna nova nestabilna vlada

Ob še vedno pričakovani zmagi levice v poslanski zbornici, tesne napovedi anket za volitve v senat kažejo, da bi Italija po februarskih volitvah utegnila dobiti novo nestabilno vlado. Levica bo namreč brez večine v obeh domovih parlamenta le težko sprejemala zakone.

Med razlogi za naraščanje podpore Berlusconiju analitiki najpogosteje omenjajo finančni škandal v tretji največji italijanski banki Monte dei Paschi, ki je tesno povezana z Demokratsko stranko.
Poleg tega analitiki opažajo učinek Berlusconijevih sicer precej populističnih predvolilnih obljub o vrnitvi lani plačanega davka na prvo stanovanjsko nepremičnino, o davčni amnestiji in o štirih milijonih novih delovnih mest za mlade.

Komentarjev 2
  • privat 08:43 09.februar 2013.

    kaj je narobe v deželi šagetov??Nekje isto kot pri nas...

  • primorka 19:00 08.februar 2013.

    Anketa, anketa ?????