Svet
84 ogledov

Bo Brexit odnesel tudi angleščino?

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Po izstopu Velike Britanije iz EU bi se lahko zgodilo, da angleščina ne bo več eden od uradnih jezikov unije. Medtem pa Romuni vabijo vse, ki so glasovali za ostanek v EU, naj pridejo k njim. Kaj bo z Britanci pri nas?

Danuta Hübner, vodja Odbora za ustavne zadeve v evropskem parlamentu je izpostavila dejstvo, da po izstopu Velike Britanije angleščina ne bo več eden od uradnih jezikov unije. To je postala, ko jo je Velika Britanija z vstopom v EU zabeležila kot svoj uradni jezik. "Imamo pravilo, po katerem ima vsaka država članica EU pravico določiti en uradni jezik," je pojasnila Hübnerjeva. "Irci so navedli gelščino, Maltežani pa malteščino, tako da je Velika Britanija edina, ki je navedla angleščino. Če ni njih, ni angleščine," je dejala Hübnerjeva. 

Angleščina je jezik, ki ga znotraj evropskih institucij največ uporabljajo. Da bi tako ostalo, bi morale preostale države članic enoglasno spremeniti pravilo in tako ohraniti angleščino kot uradni jezik. Politico.eu sicer navaja besede vira iz EU, ki pojasnjuje, da je bilo pravilo iz leta 1958 v izvirniku napisano v francoščini in kasneje prevedeno v druge jezike, tudi angleščino. V izvirniku naj ne bi bilo navedeno, da ima lahko ena država samo en uradni jezik, kar pomeni, da bi lahko tako Irska kot Malta angleščino dodali kot uradni jezik svoje države. V angleškem prevodu pravila očitno te določbe ni.  

Romuni vabijo Britance

Romunski časnik Gandul je zagnal kampanjo, s katero podaja roko tistim Britancem, ki so glasovali za obstanek v EU. "Dragi Britanci, ki verjamete v združeno Evropo, zapustite tiste, ki ste za izstop, prepire in vreme. Začnite povsem novo življenje v ljubeči romunski družini," piše na spletni strani, ki so jo zagnali v ta namen. Na drugi strani nagovarjajo Romune, naj posvojijo Britance. "Dobri ljudje, ki so glasovali, da Velika Britanija ostane v EU, delijo evropske vrednote in si zaslužijo biti naši sorodniki. Javimo se, da posvojimo vsakega,ki je glasoval za."  

To ni prva tovrstna kampanja, ki so jo objavili pri Gandulu. Pred tremi leti so se z zanimivo kampanjo odzvali na britansko zavračanje potencialnih priseljencev iz Romunije.

Veleposlanica miri Britance v Sloveniji

Britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey je na strani britanske ambasade v Ljubljani objavila video, s katerim je želela pomiriti Britance, ki živijo v Sloveniji in so izrazili zaskrbljenost zaradi britanske odločitve. "Moje glavno sporočilo je, da se za zdaj nič ne spremeni. Še vedno lahko živite in delate v Sloveniji ter brez ovir potujete v Veliko Britanijo in druge države članice. Ni vam treba zaprositi za nov potni list. Še vedno imate povsem enak dostop do zdravstvenih storitev, kot ste ga imeli do sedaj," je dejala veleposlanica. 

Po njenih besedah bo v prihodnosti Velika Britanija morala izpogajati nove sporazume, med drugim tudi tiste o dolžnostih in pravicah britanskih državljanov, ki živijo v EU. Postopek se bo začel pod vodstvom novega premierja in bi lahko trajal več let. V vmesnem času Velika Britanija ostaja članica EU, kar pomeni, da se pravice njenih državljanov ne spremenijo. Čeprav ne more napovedati, kakšne bodo spremembe, je dejala, da ne bo šlo za nenadne spremembe. Obljubila pa je, da bosta varnost in dobrobit državljanov, ki živijo v tujini ostali glavna prioriteta vlade. 

Njene besede vseh niso prepričale. Kot je pod objavo zapisala ena od uporabnic, jo tolažijo le obeti, da bo lahko kmalu zaprosila za škotski potni list. 

 

 

 

 

 

Komentarjev 12
  • Zmago 15:08 30.junij 2016.

    Zelo zanimiv si mi ti patron Mihael Skumavc glede na to da imaš judovske korenine ??

  • Zmago 14:09 30.junij 2016.

    Fajn bi bilo, da se eni pozanimate zakaj pravzaprav Angleži hočejo iz EU. Oni imajo že pred vstopom v EU enormne težave z .................... priseljenci, sedaj pa še dodatno !!!Kar pogooglajte, kaj se dogaja po "angleških" mestih ???

  • Sandi 07:07 30.junij 2016.

    Rommel se je res preganjal po tistih krajih, vendar so za izgon Italijanov bili bolj zaslužni slovenski vojaki. Da o okupaciji med drugo vojno ne govorimo!