Svet
14 ogledov

Bomo z Britanci združili moči?

Po spominski slovesnosti v Veliki Britaniji za 12 tisoč umorjenih Slovencev, ki so jih Britanci izročili Jugoslaviji, je nastala pobuda za ustanovitev komisije, ki bi preiskala vsa zgodovinska dejstva.

Konec prejšnjega tedna je v Great Missendenu potekala zadostilna maša za vse žrtve britanske vrnitve Slovencev iz Koroške maja leta 1945. Takrat so namreč Britanci sovražnikom v Jugoslaviji izročili 12 tisoč vojakov, večinoma slovenskih katoličanov. Kasnejša odkritja množičnih grobišč so potrdila, da je bila večina teh vojakov pomorjena.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zbrani na spominski slovesnosti v spomin na žrtve kot posledice britanske vrnitve Slovencev iz taborišča Vetrinje po drugi svetovni vojni 1945 so po tem dogodku britanskim in slovenskim oblastem predlagali ustanovitev britansko-slovenske zgodovinske komisije. Naloga komisije bi bila zbiranje in ovrednotenje vseh dokumentov in pričevanj ter priprava skupnega poročila.

Udeleženci slovesnosti, med njimi zgodovinarji ter predstavniki cerkvenega in političnega življenja obeh držav, so pobudo podpisali v Great Missendenu. Svoj podpis so poleg zgodovinarjev Andreje Valič, Tamare Griesser - Pečar in Nikolaja Tolstoya dali tudi ljubljanski nadškof Anton Stres, predsednik komisije za prikrita grobišča Jože Dežman, evropska poslanca Milan Zver in Lojze Peterle, predsednik Društva britansko-slovenskega prijateljstva Keith Miles, avtorja knjige Slovenija 1945 John Corsellis in Marcus Ferrar in nekateri drugi.

Študijski center za narodno spravo bo zdaj nadaljeval z zbiranjem podpisov, ki jih bodo skupaj s pobudo o ustanovitvi komisije posredovali slovenski in britanski vladi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.