Svet
13838 ogledov

Cerar je prvi voditelj EU, ki je to javno priznal

Miro Cerar EPA
Cerar pokopal vse njihove upe.

V intervjuju za Guardian je Miro Cerar kot prvi voditelj držav EU javno povedal, da pogajanja o izstopu iz EU ne bodo potekala tako, kot so si Britanci zamislili. Britanci so upali, da bodo jeseni začeli s pogovori o trgovinskem sporazumu po izstopu, a se to ne bo zgodilo. Cerar je dejal, da to ne bo mogoče, saj prvi krog pogajanj teče prepočasi, Velika Britanija pa daje nerealistične predloge.

Evropska unija vztraja, da se najprej dogovori o pravicah državljanov EU po izstopu, finančni poravnavi in meji z Irsko, šele nato pa se začne pogovarjati o dostopu britanskih podjetij do trga EU po izstopu.

Oktobra bodo voditelji EU, med njimi tudi Cerar, odločali, ali je bilo v prvem krogu pogajanj dovolj napredka, da se lahko začnejo pogajanja o trgovini. Cerar je dejal, da sicer še čaka poročilo glavnega pogajalca EU Michela Barnierja, a da je v zadnjih tednih postalo jasno, da v nasprotju z načrti jeseni še ne bo širitve pogovorov.

"Mislim, da bo proces zagotovo trajal dlje, kot smo pričakovali na začetku pogajanj. Preveč različnih zahtevnih tem je še na mizi, tako da ne gre pričakovati, da bodo rešene po časovnici, ki smo si jo zastavili," je dejal. "Zdaj je pomembno, da se v razumnem času rešijo tri ključne zadeve, potem bomo imeli utemeljen razlog za optimizem. Vem, da je vprašanje financ zapleteno, toda tudi to mora biti rešeno," je povedal Cerar.

V Bruslju jih najbolj jezi, da Velika Britanija ne ponudi nobenega konkretnega zneska, ki ga je pripravljena plačati.

Če se bo drugi krog pogajanj začel šele decembra ali januarja, bo imela Velika Britanija le 10 mesecev, da se dogovori o izstopnih pogojih, ki bi vključevali mehkejši prehod, sicer podjetja, ki poslujejo z EU, marca 2019, ko Velika Britanija izstopi iz EU, lahko čaka trd pristanek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 18:28 21.avgust 2017.

    Zadnja modna muha Cerarja je reševanje FRANK KREDITOV za ljudi s posebnimi zvezami - pravniki .

  • Avatar Leon
    Leon 18:26 21.avgust 2017.

    Diktatura prava je neuke Slovence popeljala iz raja v pekel ! Globalizacija je omogočila nekaznovano ropanje državljanov in zadolževanje novih še nerojenih državljanov !

  • zverko 18:01 21.avgust 2017.

    V sloveniji lacni otroci oprana miljarda sumljivi posli nlb luknja zdravstvo na psu visoki davki pokvarjeno sodstvo male plače zajebavanje policije iz strani vlade.ce so rusi stalina preživeli bomo tudi vas živeli mladi