Svet
12 ogledov

Čistijo tudi Hrvaško

1/5
Žurnal24 main
Hrvatje že šest let čistijo „Lijepo našo“, ki je tudi na najbolj odročnih krajih onesnažena z avtomobilskimi lupinami.

 

Medtem ko je pri nas akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu mobilizirala 250 tisoč prostovoljcev, ki so čistili okrog sedem tisoč divjih odlagališč, pri Hrvatih podobna akcija poteka že šest let.

 

Pri sosedih je površina za dobrih 30 tisoč kvadratnih kilometrov večja, kar nevestnim predstavlja toliko večje možnosti za odlaganje, po drugi strani pa ekologom tudi bistveno večjo površino za čiščenje. Podobne akcije kot smo jo pri nas imeli 17. aprila sicer še niso imeli, zato pa si že šest let prizadevajo očistiti deželo odsluženih avtomobilskih lupin.

Doslej so v akciji, katere pobudnika sta „Avto Blic“ in hrvaški Renatult, odstranili več kot 13.000 lupin. Na obronkih najvišje hrvaške gore, na Sinjalu (1.831 m) so ob čiščenju včeraj pripravili pravo slavje, saj so končno odstranili vse lupine.

Čeprav so očistili kar nekaj ostankov fičkov, lad in ostalih starih avtomobilov iz vseh koncev države, pa delo prostovoljcev še vedno ni povsem zaključeno. Pobudnika zato pozivata k nadaljevanju čiščenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.