Svet
2 ogledov

Clintonov nekdanji svetovalec podprl Obamo

Barack Obama Hillary Clinton Reuters Žurnal24 main
Nekdanji vodja kampanje Billa Clintona je podporo Baracku Obami.

Nekdanji predsednik kampanje Billa Clintona iz leta 1992 David Wilhelm je v sredo v tekmi za demokratsko predsedniško nominacijo podprl senatorja Baracka Obamo. Podporo mu je izrazil tudi senator Portorika Acevedo Vila.

Wilhelm meni, da je Obama sposobnejši združiti Američane kot Clintonova, ki je polovica Američanov že v osnovi ne mara. Obama je po njegovem mnenju sposoben prepričati tudi neodvisne volivce in republikance.

Barack Obama je sicer zmagal že v večjem številu držav kot Clintonova, dobil okoli milijon več glasov volivcev, po osmih zaporednih zmagah pa je v sredo prehitel Clintonovo v seštevku delegatskih glasov za nacionalno konvencijo, kjer bodo potrdili zmagovalca.

Po seštevku ameriške tiskovne agencije AP jih ima senator zdaj skupaj 1275, senatorka pa 1220, za zmago pa jih je potrebnih 2025. Wilhelm je tudi dejal, da rezultat deluje tesen le zato, ker je Clintonova kampanjo začela zelo zgodaj in je uspela dobiti podporo večjega števila superdelegatov. Toda to ne pomeni nič, saj si lahko kadarkoli premislijo. Za enotnost stranke naj ne bi bilo dobro, da podprejo kandidata, ki nima večinske podpore med ljudmi in državami. Trenutno je rezultat po superdelegatih je 242 proti 162 v korist Clintonove.

Obama je zdaj favorit za zmago naslednji torek na Havajih in v Wisconsinu, Clintonova pa vse stavi na četrti marec, ko bodo demokrati izbirali v Teksasu, Ohiu, pa tudi Rhode Islandu in Vermontu. V primeru, da ji ne uspe in Obama ne naredi večjega spodrsljaja, se bodo povečali pritiski, naj se senatorka umakne. Tekma sicer še zdaleč ni končana in možnosti za Obamove napake bodo zaradi povečane kritične pozornosti zdaj, ko velja za vodilnega kandidata, narasle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.