Svet
5229 ogledov

Drama v Dalmaciji: Odrezani od sveta, ljudje spali v avtomobilih

Sneg na hrvaških avtocestah Profimedia
Hrvaški mediji poročajo o pravcatem cestnem kolapsu, zaradi katerega je Dalmacija "odrezana od sveta". Avtocesta je zaprta zaradi snega in vetra.

Jutranji podatki z meteorološke postaje Gospić kažejo na to, da je tam padlo 70 centimetrov snega, na Zavižanu pa poročajo celo o 91 centimetrih. "Promet je še naprej v kolapsu," poroča 24sata. Še huje pa je v Dalmaciji, poroča Index.hr. Ceste so zaprte za vsa vozila od Dalmacije proti notranjosti Hrvaške že od včeraj od 14.30.

Zavoljo zapor ceste so Hrvati vzpostavili t. i. sprejemne centre, kjer se lahko ustavijo vozniki, ki so bili ujeti v snežno nevihto, na katero Hrvati več kot očitno niso bili pripravljeni. Čeprav je veljala prepoved prometa za vsa vozila, so upravljalci hrvaških avtocest ugotovili, da kar 25 voznikov ni upoštevalo prepovedi in se pogumno podalo na zaprti odsek avtoceste pri Svetem Roku. Logično: prav daleč niso prišli in obstali v snegu. Index.hr piše, da so nekateri, potem ko so obstali v prometnem kaosu, morali prespati tudi v avtomobilih. 

Poleg snega velike težave povzroča tudi burja, ki ustvarja zamete. Index.hr poroča celo o sunkih do 150 km/h. Če se odpravljate na Hrvaško, si dobro oglejte razmere na cestah in premislite, ali je res nujno iti na pot. Nič kaj obetavna ni napoved za nekatere predele, saj naj bi snežilo tudi danes, predvsem v Gorskem Kotarju in Liki. Kateri odseki cest so zaprti, lahko preverite tukaj (opozorilo: seznam je precej dolg). 

Sneg Zima Svet Kaos na Hrvaškem. Ljudi rešujejo na cestah, nekateri več ur popolnoma zatrpani.

Slobodna Dalmacija danes zjutraj poroča o primerih, v katerih so posamezniki v avtomobilu že 27 ur. "Danes zjutraj smo naredili toliko kav, da se nam bo pokvaril aparat," je v šali dejal eden od zaposlenih na bencinskem servisu. 

"Ne moremo ne levo ne desno. Že 27 ur smo v avtomobilu. Čakamo v kolonah," je za Slobodno Dalmacijo zapisala ena od potnic in ob tem pošteno okarala hrvaške cestne službe, ki da niso bile pripravljene na sneg, čeprav se je več dni opozarjalo na to, kako obilne bodo padavine.

Komentarjev 5
  • Idioti 06:16 01.marec 2023.

    Malo je Dalmatincev , ki so doživeli takšno strahoto , kot jo lahko doživiš v Liki ali pa na drugi strani meje v Bosni , tja do Kupresa ! Tega na nobenem filmu ne vidiš , kajti če bi realno ...prikaži večo prikazali , gledalci ne bi nič videli samo belo platno ! No in tisti Dalmoši so ostali doma , v ta snežni orkan so vstopili samo tisti , ki ne vedo kaj je Lika in Bosna v snežno-vetrovnih razmerah. Jaz sem enkrat od Korenice , tu so bili avti v kanalu , peljal po levi strani do Udbine , poševno , 30km .

  • Idioti 05:58 01.marec 2023.

    Zdaj ste pa res premagali sami sebe v idiotizmih , ki vam jih uspe napisati ! Kakšna Dalmacija , kakšna Dalmacija , LIKA LIKA LIKA je v kaosu in ne Dalmacija . Kašna je razlika . Ni takšna kot med ...prikaži večd Gorenjsko ali Dolenjsko ampak kot med Gorenjsko in Prekmurjem ali pa Gornje Štajerskem ali Salzburškem v A ! Od 50 do 300 km !!!

  • albert6 09:57 27.februar 2023.

    A nimajo nič gasilcev tako kot mi