Svet
1454 ogledov

Danes protestirajo drugi Katalonci

Demonstracije nasprotnikov odcepitve v Barceloni
1/4
Epa
Nekateri protestniki so pozvali tudi, naj katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta zaprejo zaradi izvedbe nezakonitega referenduma.

V Barceloni so se zbrali protestniki proti neodvisnosti Katalonije, ki naj bi jo katalonska vlada razglasila v prihodnjih dneh. 

Na shodu proti neodvisnosti, ki se je začel ob 12. uri, se je zbralo okrog 350 tisoč ljudi. Ogromno jih ima španske zastave, vzklikajo pa "živela Španija" ter nosijo napise, da je Katalonija Španija. Tako so Katalonci, ki nasprotujejo neodvisnosti in so se poimenovali "tiha večina", prekinili svoj molk in se odpravili na ulice, še navaja AFP.

"Ne želimo neodvisnosti"

"Morda smo bili predolgo tiho," je dejal 44-letni udeleženec protesta Alejandro Marcos. "Zdi se, da tisti, ki je glasnejši, premaga argument. Zato moramo povzdigniti glas ter jasno in glasno povedati, da ne želimo neodvisnosti," je še povedal.

Demonstracije nasprotnikov odcepitve v Barceloni | Avtor: Epa Epa

Nekateri protestniki so pozvali tudi, naj katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta zaprejo zaradi izvedbe nezakonitega referenduma, na katerem so sicer volivci ob 43-odstotni udeležbi z 90-odstotno večino podprli samostojnost Katalonije.

Že pred samim protestom so se ljudje zbrali tudi pred sedežem paravojaške enote španske policije Guardia Civil, ki je pred enim tednom z nasilnim ukrepanjem skušala preprečiti glasovanje. V nasilju je bilo ranjenih več kot 800 ljudi. "To je naša policija!" in "Niste sami!" so danes vzklikali podporniki.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil konservativni časnik La Razon, sicer kaže, da neodvisnosti najbogatejše španske pokrajine nasprotuje 79,4 odstotka Špancev in 58,9 odstotka Kataloncev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 08:45 09.oktober 2017.

    Popolnoma ista situacija kot pri nas 1990 leta , ko so Srbi v BG delali mitinge za Jugoslavijo - ne za SFRJ - da ne bo pomote . Isto tako sedaj klanfajo v Madridu , v Barcelono so jih pa ...prikaži več pripeljali z avtobusi . Škoda ker ni Katalonska policija zaustavila ves promet na meji !

  • Snežinko 19:55 08.oktober 2017.

    No, zdaj pa imajo štalo, ko se ne ve, kaj je dejansko stanje. Če bi bil referendum izveden mirno, bi po vsej verjetnosti padel, vsaj tako so napovedovale raziskave. Tako pa... imajo, kar so sejali.

  • mph 19:13 08.oktober 2017.

    Edina prava javnomnenjska raziskava je DEJANSKI in POŠTENO izvedeni referendum. Če bi ga pustili, bi imeli dejansko stanje. Ga niso. So ga zadušili s frankističnimi metodami.