Svet
91 ogledov

Delodajalci lahko prepovejo nošnjo burk

Dekleta pustijo svojo tradicionalno opravo v garderobi, sledi razuzdana zabava. Žurnal24 main
Sodišče EU je danes razsodilo, da imajo podjetja v EU pravico, da zaposlenim prepovedo nošnjo verskih ali političnih simbolov, kot je naglavna ruta.

Sodišče je razsodilo, da interno pravilo podjetja, ki prepoveduje nošenje vidnih političnih, filozofskih ali verskih simbolov ni neposredno diskriminatorno. Sodišče je razsojalo v dveh primerih, belgijskem in francoskem.

Kot je razvidno iz razsodbe sodišče, gre v prvem primeru za Samiro Achbite, ki je muslimanske veroizpovedi, in jo je podjetje G4S 12. februarja 2003 zaposlilo kot receptorko. V času ko jo je družba zaposlila, je pri njej veljalo nenapisano pravilo, da delavci na delovnem mestu ne smejo nositi vidnih znakov političnega, filozofskega ali verskega prepričanja. Podjetje je zaposleno 12. junija 2006 zaradi njene neomajne namere, da bo na delovnem mestu nosila muslimansko naglavno ruto, odpustilo. Achibitejeva je odpoved izpodbijala pri belgijskih sodiščih.

V drugem primeru gre za Asmo Bougnaoui, ki jo je podjetje Micropole 15. julija 2008 zaposlilo kot projektno inženirko na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Družba Micropole je po pritožbi stranke od delavke zahtevala, naj ne nosi več naglavne rute. Bougnaouijeva je temu nasprotovala, zaradi česar so jo odpustili. Odpoved delovnega razmerja je izpodbijala pri francoskih sodiščih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:07 15.marec 2017.

    Odlično! Na vseh firmah je treba prepovedati vsakršno religiozno navlako in kdor pravila ne bo upošteval, naj leti iz firme! V podjetjih naj se dela, ne pa moli! Muslimanske rute in krščanski križi nimajo kaj početi na delovnih mestih! Proč s to navlako!

  • LukaMB 16:26 15.marec 2017.

    Ne rinem sicer v te musli države, ampak če sem že tam jih spoštujem in imam zakrita ramena in dolge hlače ter jem tisto kar jedo oni in ne ponujam/pijem alkohol. Nisem videl, da bi pri njih gradili naše katoliške ...prikaži več cerkve, kar sem videl so "koran-knjiga" v taksiju in pa na polno viseči elementi polmeseca ter vse njihove šole so obarvane v verze iz korana in v šolah in na šolah je špica v polmesecu. Takoj sem videl, da tam nisem dobrodošel tako kot oni niso ravno dobrodošli mešati se v naša pravila in v naš način življenja ter si prilagajati po njihovo. Jebem im mater invazijsko. Pa ateist sem btw. Adapt or be gone! Ok?

  • jozicamurn 16:07 15.marec 2017.

    šolah*