Svet
395 ogledov

Dodik na obisk k Putinu

Milorad Dodik Vladimir Putin Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Moskvi sprejel predsednika Republike Srbske Milorada Dodika

Ruski predsednik Vladimir Putin se je predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku zahvalil za nevtralno stališče Banjaluke glede vojne v Ukrajini. Dodik pa je izpostavil, da si Republika Srbska želi gospodarskega sodelovanja z Rusijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Hvaležni smo vam za vaše nevtralno stališče do dogodkov v Ukrajini. Le takšno stališče lahko pripelje do neke pozitivne odločitve. V vsakem primeru pa smo hvaležni za vašo zadržanost," je dejal Putin po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Želijo gospodarsko sodelovanje z Rusijo

Predsednik Republike Srbske, ene od dveh entitet v Bosni in Hercegovini, je na pogovorih dejal, da si Banjaluka želi sodelovanja z Rusijo na gospodarskem področju in da "ne sledi politiki, ki ima za cilj prevaliti krivdo samo na eno stran konflikta v Ukrajini", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Mislimo, da je bila Rusija, ki se je vztrajno borila za svoj varnostni okvir in poskušala zagotoviti ta jamstva že prej, preprosto prisiljena v zvezi s to vojaško operacijo," je dejal Dodik. Poudaril je, da je tudi Republika Srbska izpostavljena številnim pritiskom.

"Nismo dovolili sprejetja formalne odločitve o sankcijah proti Ruski federaciji in smo bili zaradi tega izpostavljeni različnim oblikam pritiska naših zahodnih partnerjev v obliki sankcij in ustavitev nekaterih projektov in programov. Vendar smo se odločili, da ne bomo del histerije, ki se ustvarja, ampak da ponudimo priložnost, da se to vprašanje reši med Rusijo in Ukrajino," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:31 26.maj 2023.

    Dodik , če bi bil dec bi ga treščil po glavi, da bi se za zmeraj sesedel zlobni psihopat!

  • Kmodri 14:50 24.maj 2023.

    Podobni ptiči skup letijo!

  • Naklonsky 10:09 24.maj 2023.

    Kako gre že tisti pregovor? “V sili hudič še muhe žre…”. Sicer pa popolnoma nepomembno.