Svet
436 ogledov

Dramatično: Sneg na otokih, verižno trčenje 30 vozil

Sneg na Pagu Facebook
Najvišja stopnja ogroženost zaradi vremena v Avstriji, Italiji, Črni gori in delu Hrvaške. Vladajo izredno nizke temperature, močno sneženje in sunkovita burja, ki dosega tudi hitrost do 200 kilometrov na uro.

Hladni zračni tokovi s polarnim mrazom so dosegli več delov Evrope; medtem ko so v Nemčiji zabeležili rekordno nizko temperaturo te zime, -26 stopinj Celzija, so se v Moskvi ljudje prebudili -30 stopinj Celzija hladno jutro. V Moskvi celo oblasti govorijo o nenavadno mrzlem vremenu, saj so temperature za ta čas v povprečju za 12 stopinj nižje. Rusko ministrstvo za zaščito pred katastrofami je prebivalce Moskve in turiste pozvalo, naj se ne zadržujejo na prostem.

Sibirski mraz ni dosegel le Rusije, ampak so ga začutili tudi v švicarski dolini La Brevine, ki je znana kot švicarska Sibirija. Tu so danes izmerili skoraj -30 stopinj Celzija. Najhladneje pa je bilo v La Brevine 12. januarja 1987, ko so izmerili -41,8 stopinje. Iz Nemčije in Avstrije medtem opozarjajo tudi pred nevarnostjo snežnih plazov. V Alpah v Spodnji Avstriji je od srede zapadlo skoraj pol metra novega snega.

Sneg tudi na hrvaških otokih

Na Hrvaškem so se zjutraj temperature spustile do -17 stopinj Celzija, kolikor so jih namerili na Zavižanu. Močna burja hromi promet po vsej državi; zaradi burje je zaprta avtocesta A1 med Svetim Rokom in Posedarji, za promet je zaprtih tudi več državnih cest. Zaradi nizkih temperatur je nevarnost poledice. Odpovedani so nekateri leti, močno otežen je trajektni promet.

O rekordnih številkah, povezanih z vremenom, sicer ne poročajo, so pa nenavadni prizori sneženja celo na hrvaških otokih. Med drugim je močno snežilo tudi na Pagu.

 

Pri Nišu nesreča 30 vozil

Težave z vremenom imajo tudi v Srbiji, kjer je zaradi slabe vidljivosti, snega in neprimerne zimske opreme na avtocesti Beograd - Niš prišlo do veričnega trčenja, v katerem naj bi bilo udeleženih več kot 30 vozil, poročajo srbski mediji. Na urgenco naj bi prepeljali 22 ljudi, med njimi tudi šest otrok.

Kot poroča portal B92 največja težava ni v tem, da sneži, pač pa v tem, da imajo vozniki neprimerno zimsko opremo.

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.