Svet
3907 ogledov

Ekonomski strokovnjaki: recesija grozi tudi državam v Evropi

Nemčija bencinska črpalka Epa
Do konca leta bi lahko mnoge države po svetu pristale v recesiji.

V Evropi je recesija najbolj verjetna v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem (38-odstotna možnost) ter v Ukrajini (41-odstotna možnost), kaže redna četrtletna raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo in Švicarskega inštituta za ekonomsko politiko.

Nemčija, Otok in Nizozemska

Raziskava med ekonomskimi strokovnjaki Economic Experts Survey v zvezi z nevarnostjo recesije izpostavlja geopolitične dogodke in cene energije. Na prvo je opozorilo 43 odstotkov sodelujočih v raziskavi, na drugo pa 33 odstotkov, so sporočili iz Ifa.

Če je največ nevarnosti za recesijo v Evropi v Nemčiji, na Otoku in na Nizozemskem, je je najmanj v Švici (17-odstotna možnost), na Irskem (20 odstotkov), v Španiji (22 odstotkov), Franciji (23 odstotkov), Italiji (27 odstotkov) ter Avstriji in Belgiji (29 odstotkov).

Stroka je spregovorila tudi o možnosti za krčenje gospodarstva v drugih državah. Najvišja naj bi bila v Izraelu (44 odstotkov), Ekvadorju (48 odstotkov) in Argentini (61 odstotkov). V ZDA naj bi bila možnost recesije 26-odstotna. Prav toliko znaša tudi povprečna možnost recesije za celoten svet.

Raziskava v tej luči izpostavlja problematiko nevzdržnih javnih financ in politične nestabilnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • atamama 22:11 08.februar 2024.

    Imam znanca, priden v življenju, ima sp, žago oziroma še malo pa bo nov lastnik. 20 let je delal, s 4 zaposlenimi, žena vodila knjige. Živel normalno, povprečen avto, malo je še ostalo po modernizaciji žage. Okoli njega tudi privatniki, ...prikaži več na veliki nogi, vikendi na morju, avtomobili dragi. Pa so ga pregovorili, samo enkrat živiš. Hiška v kampu, čolniček... v bistvu dodatni letni strošek cca 10 jurjev, ki ni nič doprinesel. Sedaj prodaja stečajni žago. Ali ni nekaj podobnost z EU ekonomijo?

  • Avatar karjola
    karjola 21:13 08.februar 2024.

    se vrača bumerang s kitajske

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 15:00 08.februar 2024.

    "V Evropi je recesija najbolj verjetna v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem (38-odstotna možnost) ter v Ukrajini (41-odstotna možnost)," ....Pa ne nas zafrkavat no, Ukrajina ima 41% možnosti za recesijo...Država, ki deluje zgolj na infuzijo natiskanegta denarja naj bi ...prikaži več imela možnost recesije...Dobri ste res...;))