Svet
1044 ogledov

El Niño v Avstraliji. Strah jih je, da se bo ponovilo črno poletje

Avstralija gozdni požari
Zajel jih je hud vročinski val. Skrbi naraščajo.

Številne predele Avstralije je danes zajel vročinski val, je sporočila nacionalna meteorološka agencija, ki dodaja, da vročina še povečuje tveganje za gozdne požare v že tako zelo tvegani požarni sezoni sredi vremenskega vzorca El Niño.

Opozorila o vročinskih valovih na "ekstremni" stopnji, najvišji stopnji nevarnosti, veljajo že drugi dan za dele Zahodne Avstralije, danes so jih razširili na Južno Avstralijo. Za ostala območja veljajo "resna" opozorila.

Avstralski meteorologi opozarjajo, da bi se lahko temperature v Zahodni Avstraliji približale 50 stopinjam Celzija.

Približno 1500 kilometrov severno od prestolnice Perth, v rudarskem mestu Pilbara Paraburdoo, je po napovedih vremenoslovcev napovedana najvišja temperatura 48 stopinj Celzija, kar je več kot sedem stopinj nad povprečno najvišjo januarsko temperaturo.

Vroče in suhe razmere so povečale tveganje za gozdne požare na nekaterih območjih, je še opozorila avstralska meteorološka agencija.

Zadnji dve sezoni gozdnih požarov v Avstraliji sta bili tišji v primerjavi s tako imenovanim črnim poletjem 2019–2020, ko so gozdni požari uničili območje velikosti Turčije in ubili 33 ljudi. V tistih na požarih je umrlo tri milijarde živali in na milijarde nevretenčarjev.

Ledene sveče Vreme Slovenija Nedelja sončna in mrzla, sledi preobrat

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Idioti 10:08 22.januar 2024.

    Ni problema vsaj dokler vas bolj skrbi stanje v UA kot doma , je vse O.K. ! Da boh, da vam pol AUS pogorel !

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 19:00 21.januar 2024.

    Hvala za opozorilo Arso, ampak bomo že nekako, tako kot vsa ta leta.