Svet
11 ogledov

Enajsti vohun aretiran na Cipru

Žurnal24 main
V Združenih državah Amerike so aretirali 10 ljudi, ki naj bi bili ruski vohuni. Enajstega osumljenca našli na Cipru.

Deseterico so aretirali na podlagi preiskave, ki naj bi trajala nekaj let. Že v nedeljo so na policijo privedli osem ljudi, ki naj bi bili na dolgotrajni skrivni misiji, zatem pa še dva, ki naj bi sodelovala v istem programu. Med aretiranimi so štirje poročeni pari, med njimi tudi španska novinarka. Policija pa je 11. člana aretirala na Cipru.

Rusko zunanje ministrstvo je navedbe o svojih vohunih v ZDA označilo za brezpredmetne in vračanje v čas hladne vojne.

V ZDA so prevzeli lažne identitete, tudi že umrlih ameriških državljanov. Naloga vohunov naj bi bila integracija v različne kroge ameriške družbe, tudi politične, pridobljene informacije pa naj bi pošiljali v Moskvo. FBI, ki je preiskavo domnevnih osumljencev vodil več let, je prisluškoval njihovim telefonskim pogovorom, sledil njihovi pošti in v njihove domove namestil tudi skrite kamere.

Ameriški mediji, ki se sklicujejo na različne vire znotraj FBI, poročajo, da se osumljenci do zaupnih dokumentov niso dokopali. Če jim bo na sodišču krivda dokazana, jim grozi zaporna kazen do petih let. Ker so poleg vohunstva nekateri osumljeni tudi pranja denarja, pa bi utegnila obsodba narasti na 20 let zapora.

Afera z vohuni je izbruhnila slab teden po obisku ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva v Združenih državah, v okviru katerega se je slednji z gostiteljem Barackom Obamo zavzel za tesnejše sodelovanje med državama. Izhajajoč iz tega se v ZDA že vzdigujejo kritike na račun "Obamove naivnosti in popustljivosti" do Rusije. Ameriška vlada sicer afere še ni komentirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.