Svet
10 ogledov

EU bo odpoklicala svoje predstavnike

Minsk - novogradnja Shutterstock
Unija je napovedala umik svojih predstavnikov iz Minska, potem ko je Belorusija veleposlanika EU in poljskega veleposlanika pozvala, naj zapustita državo, in je iz Bruslja in Varšave odpoklicala svoja veleposlanika.

Države Evropske unije (EU) so se strinjale, da bodo iz Minska umaknile svoje predstavnike, so sporočili iz Bruslja.

Beloruske oblasti so tekom dneva pozvale veleposlanika EU in poljskega veleposlanika, naj zapustita državo, iz Bruslja in Varšave pa so odpoklicali svoja veleposlanika. Za to potezo so se odločili zaradi sankcij Evropske unije. Zunanji ministri EU so se namreč včeraj v Bruslju dogovorili, da bodo sankcije proti Belorusiji sprejeli v dveh fazah. Najprej bodo sprejeli odločitev o seznamu 21 kaznovanih sodnikov, seznam gospodarstvenikov pa ostaja odprt do marčevskega zasedanja, so pojasnili viri pri EU.

Prva faza sankcij: zamrznitev premoženja prepoved potovanja v EU

Dogovorjeno je, da bo v prvi fazi Svet za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri za zunanje in evropske zadeve, v torek pod točko A, torej brez razprave, potrdil seznam 21 sodnikov, ki bodo kaznovani z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v EU.

Seznam gospodarstvenikov, ki naj bi jih doletela ta kazen, pa ostaja odprt. Do marčevskega zasedanja zunanjih ministrov, ko naj bi bila sprejeta odločitev, se bodo zbirali predlogi o tem, koga vključiti na ta seznam, so pojasnili viri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.