Svet
6 ogledov

"Evropejci lahko ostanejo pri nas, če lahko Britanci v EU"

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Poslanci Evropskega parlamenta danes spet o brexitu. Evropski parlament je sicer razpravo o brexitu opravil že prejšnji teden pred vrhom EU. Medtem iz ene in druge strani še vedno kapljajo podrobnosti.

Še vedno velja, da se se pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU ne bodo začela, dokler London Bruslja o tem ne bo tudi uradno obvestil. Močno zaskrbljeni so med drugim Evropejci, ki živijo na britanskem otoku. Med njimi je tudi precej Slovencev.

Britanski minister za migracije James Brokenshire je včeraj v parlamentu izpostavil, da po odhodu iz Evropske unije Velika Britanija ne bi jamčila pravico, da ostanejo v njihovi državi, če isto ne bo veljalo za Britance, ki živijo v kateri izmed drugih držav Evropske unije. 

Status tujcev, ki živijo v Britaniji in Britancev na tujem je postal predmet žolčnih razprav po odhodu Britancev iz Evropske unije, ki jamči svobodni pretok delovne sile. "Govori se, da bo britanska vlada državljanom EU v popolnosti dovolila, da ostanejo v državi," je pri tem povedal britanski minister za migracije, a pri tem izpostavil, da to ne bi bilo pametno ne da bi dosegli dogovor, da bo enako veljalo tudi za britanske državljane v EU.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:51 06.julij 2016.

    Vi prenašate osebna mišljenja , čeprav veste za sodbo EU-ja Izbrisani - Slovenija ! Vsi , ki imajo stalno bivališče v GB morajo z dnevom izstopa iz EU-ja dobiti GB državljanstva !