Slovenija
17 ogledov

Sindikati zadovoljni, delodajalci razočarani

delavec tovarna proizvodnja bobo Žurnal24 main
Socialni partnerji v pogajalski skupini za reformo trga dela so danes dobili kompromisni predlog, ki naj bi sistem odpravnin približal obstoječi ureditvi, obdobje prejemanja nadomestila za brezposelnost pa pustil pri 25 mesecih.

Ali bo reforma romala že na prihodnjo sejo vlade, naj bi bilo znano v torek, pričakovati pa je intenziviranje pogajanj.

Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek je po srečanju pojasnil, da kompromisni predlog ministrstva ohranja doslej predstavljeni rešitvi glede odpovednih rokov in višine nadomestila za brezposelnost, spreminja pa odpravnine in obdobje prejemanja nadomestil za brezposelnost.

Minuli teden predstavljeni modificirani predlog zakona o delovnih razmerjih (ZDR) sicer predvideva največ 60-dnevni odpovedni rok, medtem ko lahko ta po obstoječi ureditvi traja največ 120 dni. Predlog zakona o urejanju trga dela medtem predvideva znižanje nadomestila za brezposelnost za prve tri mesece s sedanjih 80 na 70 odstotkov osnove.

Danes predstavljena nova rešitev medtem odpravnine po Počivavškovih besedah približuje zdaj veljavni ureditvi. Po veljavnem zakonu znaša odpravnina eno petino osnove za vsako leto dela, če je zaposlen pri delodajalcu od enega do petih let, eno četrtino osnove za vsako leto dela pri zaposlitvi od pet do 15 let in eno tretjino osnove za vsako leto dela pri zaposlitvi nad 15 let. Po danes predstavljenem predlogu naj bi sistem po neuradnih informacijah ostal enak, spremenila naj bi se le zaposlitvena leta.

Ministrstvo je pri znižanju odpravnin prvič popustilo že z modificiranim predlogom ZDR minuli teden.

Poleg tega je z današnjim predlogom odstopilo od namere, da skrajša čas prejemanja nadomestila za brezposelnost. Potem ko je najprej predvidelo znižanje zgornje časovne omejitve s sedanjih 25 mesecev na 18 mesecev, je danes pristalo na ohranitev 25 mesecev.

Delodajalci razočarani

Kompromisni predlog delodajalcem ne prinaša "kakšne velike dodane vrednosti", je bil po pogajanjih razočaran generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer. V zvezi z ohranitvijo današnjega obdobja prejemanja nadomestila za brezposelnost je dejal, da rešitve ne bi smele temeljiti na tistih, ki so tik pred upokojitvijo, temveč tistih, ki naj bi se hitro vrnili na delovna mesta. Na ta način bomo težko zmanjšali brezposelnost, je ocenil.

Delodajalci se po Antauerjevih besedah trenutno bolj nagibajo k ohranitvi veljavne zakonodaje, "kar pa ni dober signal za tiste, ki nas gledajo na zahodni meji". Instrumentov za zavrnitev reforme sicer nimajo. Imajo le instrumente, ki si jih nihče ne želi, je poudaril: slabše pogoje, več odpuščanja, več brezposelnih, selitev na tuje trge.

Bolj zadovoljna je s kompromisnim predlogom sindikalna stran. Kot je po pogajanjih povedal izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko, je ministrstvo delno upoštevalo njihove argumente glede potrebe po varni prožnosti.

Sindikati sicer današnjemu kompromisnemu predlogu očitajo, da ne daje poudarka pogodbam kolektivnih dejavnosti. Določene zadeve bi bilo treba prepustiti dogovarjanju med delodajalci in delojemalci ali pa jih sploh ne spreminjati, je pojasnil Zorko.

Po njegovih besedah so se znova dotaknili tudi pogodb o zaposlitvah za določen čas oz. njihovih kvot. O kakšnih kvotah so govorili, ni želel povedati, po neuradnih podatkih pa naj bi ministrstvo predlagalo 15 odstotkov.

Sindikati naj bi sicer zahtevali, da se kvoto v ZDR postavi pri petih odstotkih (o višjih deležih, vendar ne nad 15 odstotkih, bi se bilo mogoče nato dogovoriti v kolektivnih pogodbah določenih panog), delodajalci pa, da bo kvota, če že mora biti določena, pri najmanj 30 odstotkih.

Kot je bilo mogoče slišati po srečanju, je bil danes na mizi tudi predlog sindikatov, da se v ZDR vključi določbo, po kateri bi plačilna lista postala neposredni izvršilni naslov, kar pomeni, da bi s tem dokumentom delavec lahko zahteval neposredno izvršbo na računu delodajalca. Ministrstvo naj bi bilo predlogu naklonjeno, delodajalci pa naj bi ga še preučili.

Komentarjev 1
  • slow_slow 11:46 12.oktober 2012.

    Ena resnično resnična in sveža:Socialno ogroženi v naši državi dobijo socialno pomoč.To socialno pomoč morajo vrniti oni ali dediči.Torej to ni pomoč, ampak KREDIT.Tajkuni: Šrot, Bavčar, Kordež, Tolšakova, Pavček itd so dobili od državnih bank ...prikaži več kredite.Teh kreditov jim ni treba vračati.Torej so dobili od države SOCIALNO POMOČ.Pošlji to naprej vsem uspavanim Slovencem........! ! !