Svet
124 ogledov

Finska v torek uradno članica Nata

Zveza Nato Epa
Novo članico bodo v zavezništvo sprejeli s slovesnostjo na sedežu Nata v Bruslju, ki bo potekala pred začetkom dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov. Na zasedanju se bodo posvetili nadaljnji podpori Ukrajini.

Finska bo v torek tudi uradno postala 31. članica zveze Nato, je danes sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

"To je zgodovinski teden. Jutri bomo Finsko pozdravili kot 31. članico Nata. S tem bo Finska postala varnejša, naše zavezništvo pa močnejše. Na sedežu Nata bomo prvič dvignili finsko zastavo," je povedal Stoltenberg na novinarski konferenci pred dvodnevnim zasedanjem zunanjih ministrov članic zavezništva.

Finska bo polnopravna članica postala, potem ko je vseh 30 trenutnih članic ratificiralo finski pristopni protokol. V torek bo Turčija, ki je to storila kot zadnja, dokumente o ratifikaciji deponirala pri ZDA, ki je država depozitarka za Severnoatlantsko pogodbo. Potem bo Stoltenberg o tem obvestil Finsko, ki bo prav tako deponirala dokumente o pristopu.

Sanna Marin Volitve Svet Sanna Marin morala priznati poraz

Vpliv tudi na Švedsko

S tem ko bo Finska vstopila v Nato, pa bo varnejša tudi Švedska, je zagotovil generalni sekretar zavezništva. Poudaril je, da si bo še naprej prizadeval za to, da bo tudi Švedska čimprej postala članica.

Skandinavski državi sta prošnjo za članstvo vložili skupaj maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino, na junijskem vrhu pa so jih nato zaveznice povabile k članstvu. Vendar pa švedskega pristopnega protokola Madžarska in Turčija iz različnih razlogov še nista ratificirali.

Pridružitev Finske po Stoltenbergovih besedah prav tako kaže, da so vrata zavezništva odprta, kar je poudaril tudi glede ukrajinske prošnje za članstvo.

"Ukrajina bo postala članica zavezništva. Vendar pa se vsi zavedamo, da se je treba trenutno osredotočiti na to, da Ukrajina prevlada kot suverena, neodvisna država," je dejal.

Zato bo članice zavezništva na zasedanju, ki se ga bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, pozval, naj še naprej zagotavljajo vojaško, finančno in gospodarsko pomoč Ukrajini.

V torek se bo v ta namen sestala komisija Nato-Ukrajina, na kateri bo sodeloval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. To bo prvo zasedanje komisije na ministrski ravni po šestih letih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Kmodri 20:48 05.april 2023.

    Nato se širi z besedo, Putler pa z ognjem in mečem!

  • Avatar pantani
    pantani 11:49 04.april 2023.

    Kje je pa hrabri mišek jernej65, da jim čestita?!!!

  • LukaMB 00:16 04.april 2023.

    Še ena debilna država je postala članica nato teroristov, ki so jo uspešno prestrašili in privedli do tega, da rešuje nato od propada in samo podaljšuje agonijo totalnega razkola vseh nato članic. Rusija ni imela nikoli namere napasti Finsko in ...prikaži več tudi ni bilo potrebe, živijo v sožitju. No sedaj bo Rusija morala poskrbeti za varnost in bo Finska s tem aktom res ogrožena in postala tarča (kar prej ni bila). Torej zopet debilni Finci in debilni severnjaki in debilni Evropejci in debilizem vlada v EU.