Svet
17 ogledov

Fotografija, ki je šokirala svet

Turčija Reuters
To je fotografija, ki je šokirala svet in mlado žensko v rdeči obleki povzdignila v obraz protestov v Turčiji. Nazorno namreč prikazuje, kako nasilni so turški policisti, in to tudi do mirnih protestnikov.

Fotografija, na kateri se je policist s solzivcem lotil mirne demonstrantke, je postala spletna senzacija in šokirala svet. Dokazuje namreč, da poročila o nasilju s strani policije niso izmišljotine. Kaj se je z žensko zgodilo, ni znano. Na blogih pa se vrstijo zgodbe, kako so vsaj trije demonstranti zaradi solzivca izgubili vid.

Protestom ni videti konca

V Turčiji se po nemirnem koncu tedna razmere še ne umirjajo. Ponoči so o novih protestih in nasilju poročali iz več mest po vsej državi, najhuje je bilo v Ankari in Carigradu, kjer je policija proti protestnikom znova uporabila solzivec in vodne topove. Poskušala jim je preprečiti tudi dostop do urada turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana, ki se nahaja v bližini.

O protestih so poleg tega ponoči poročali tudi iz obalnega Izmirja, Adane na jugu in Gaziantepa na jugovzhodu. V Ankari je bilo posebej nasilno v okolici nekega nakupovalnega središča, policija pa naj bi po poročanju CNN Turk samo tam aretirala kar 500 ljudi. V Izmirju so protestniki napadli tamkajšnji sedež Erdoganove vladajoče stranke AKP.

Tudi danes nasilno proti protestnikom

Iz Ankare so o novih protestih in nasilju že poročali tudi v ponedeljek dopoldne. Policija je proti približno tisoč mladim demonstrantom na trgu Kizilay v središču prestolnice znova uporabila solzivec in vodni top. Na carigrajskem trgu Taksim, epicentru protestov, je bilo medtem čez dan relativno mirno, a ponavadi se razmere zaostrijo proti večeru.

Protestnika zbil avtomobil

Turška zdravniška zveza TBB je medtem v ponedeljek sporočila, da so protesti terjali prvo smrtno žrtev. Gre za 20-letnega člana nekega levo usmerjenega združenja, ki ga je v nedeljo zbil avto, ki je zapeljal v skupino protestnikov na avtocesti v Carigradu. V istem incidentu so bile ranjene še štiri osebe.

Voznik naj bi v protestnike zapeljal namerno. Za smrt protestnika je, tako nevladniki, kriva "nepopustljivost" vlade in ostro zatiranje protestov s strani oblasti. "Prva stvar, ki jo je treba storiti, je nemudoma ustaviti brutalnost policije," so zapisali v v ponedeljkovi izjavi.

Aretiranim prepovedali stik z odvetnikom

Nasilje Turčijo pretresa od petka. Začelo se je v Carigradu, ko so množični protesti proti gradnji nakupovalnega centra v parku v bližini trga Taksim prerasli v protivladne proteste. Ti so se nato razširili na več kot 60 drugih turških mest. Protestniki Erdoganovi vladi očitajo, da postaja vse bolj avtoritarna.

Navedbe oblasti na eni ter opozicije in nevladnikov na drugi strani glede števila aretiranih in ranjenih protestnikov se močno razlikujejo. Oblasti govorijo o nekaj deset, druga stran pa o več sto ali celo več tisoč ranjenih. Po uradnih podatkih je bilo od petka aretiranih več kot 1700 ljudi po vsej državi, opozicija pa opozarja, da je bilo aretacij veliko več.

Kot je v ponedeljek za dnevnik Hürriyet dejala opozicijska poslanka Aylin Nazliaka, je od policije izvedela, da se samo v priporih v Ankari nahaja 1500 protestnikov, nove in nove pa v zapore vozijo kar z avtobusi. Priprte protestnike naj bi imeli v lisicah, jih silili, da podpišejo priznanja, ter jim naj ne bi dovoljevali stikov z odvetniki.

Gül pozval k umiritvi razmer

Medtem ko premier ostaja neomajen, pa se je v ponedeljek v malce drugačnem tonu oglasil turški predsednik Abdullah Gül, ki je pozval k umiritvi razmer in protestnikom sporočil, da je bilo njihovo sporočilo sprejeto. "Demokracija ne pomeni samo volitev. Sporočila, poslana z dobrimi nameni, so bila sprejeta," je dejal Gül.

"Pozivam vse državljane, naj spoštujejo pravila ter svoje pomisleke in poglede izrazijo na miren način, kot so to že naredili," je še dodal. Protestnike je ob tem opozoril, naj bodo pozorni na "nezakonite organizacije", ki se infiltrirajo na proteste. Posvaril je tudi pred dejanji, ki bi okrnili ugled Turčije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.