Svet
18 ogledov

Gadafijeva družina bo tožila Nato

Polkovnik Gadafi. Reuters
Družina prepričana, da je bil napad Nata namenjen likvidaciji Gadafija. Druga plat diktatorja: oboževani nekdanji ameriški generalni sekretarki Condoleezzi Rice dal napisati pesem z osladnim naslovom.

Družina ubitega libijskega samodržca Moamerja Gadafija je napovedala, da bo tožila zvezo Nato zaradi vojnih zločinov.

Marcel Ceccaldi, odvetnik Gadafijeve družine, je za francoski radio Europe1 dejal, da bodo zvezo Nato tožili, ker so njihovi helikopterji streljali na Gadafijev konvoj. "Konvoj ni predstavljal nikakršne grožnje civilistom. To je bila operacija, namenjena likvidaciji libijske vodje, ki jo je načrtovalo severnoatlantsko zavezništvo."

Natovi helikopterji naj bi napadali konvoj Gadafija in njegovega sina v bližini Sirte. Kmalu po tem napadu so Gadafija zajeli, čemur je sledila usmrtitev.

Želijo še več od Nata

Na drugi strani pa zdajšnje libijske oblasti Nato pozivajo, naj v državi ostanejo še vsaj do konca leta. Po besedah zdajšnjega libijskega voditelja Mustafa Abdela Džalila so se Gadafijevi privrženci zatekli v sosednje države, kjer naj bi predstavljali grožnjo za civiliste. Od Nata pričakujejo, da jim bo poleg zaščite civilistov pomagal pri razvoju obrambnih in varnostnih sistemov. Nato bo o tem, koliko časa bo ostal v Libiji, odločal konec meseca.

"Črna roža iz Bele hiše"

Povsem drugo plat Gadafija pa je spoznala nekdanja ameriška državna sekretarka v času adminsitracije Georga W. Busha Condoleezza Rice. V knjigi spominov, ki bo izšla prihodnji teden, jasno pove, da topla čustva niso bila vzajemna.

Gadafi jo je klical "draga črna Afričanka", zbiral njene fotografije in dal "najboljšemu libijskemu skladatelju" napisati pesem zanjo z naslovom Črna roža iz Bele hiše.

Srečanje leta 2008 je opisala kot bizarno: "Razmišljala sem, kako dolgo moram še sedeti tu in kako hitro bi lahko odšla." V intervjuju za ABC News je zanikala, da bi se Bushova administracija preveč zbližala z Gadafijevim režimom. Dejala je, da so ga hoteli prepričati, naj se odreče orožju za množično uničenje in terorističnim dejanjem, nikoli pa da niso imeli namena splesti tesnejših vezi.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 22:25 02.november 2011.

    LIBIJA UVODI DEMOKRATIJUU LIBIJI NEMA VIŠE NIŠTA ZA DŽABE!(252) Send to friend Print Petak, 28. Oktobar, 2011.| Autor:Smrt Gadafija predstavlja ogroman gubitak za sve Libijce* U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je ...prikaži več bila besplatna za sve građane.* Krediti su bili beskamatni.* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.