Svet
12 ogledov

Gadafijevi tanki nazaj v Misrato

1/14
Žurnal24 main
Nato bo nadzoroval prepoved letenja v Libiji, vendar ne bo prevzel nadzora nad operacijo. Gadafijevi tanki ponoči nazaj v Misrato.

Veliko dela za politiko
Kljub pritiskom v zadnjih dneh, da bi Nato v popolnosti prevzel vodenje operacije v Libiji, ki so jo pred tednom sprožili na podlagi resolucije Združenih narodov 1973, se to ne bo zgodilo. "V tem trenutku bosta še naprej tekli operacija koalicijskih sil in operacija Nata," je dejal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. Tako Nato podpira operacijo, vendar politična koordinacija ostaja v rokah zaveznic.

Odkar trajajo nemiri v Libiji, je državo po podatkih ZN zapustilo 353 tisoč ljudi.

O Libiji je znova razpravljal Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN). Generalni sekretar organizacije Ban Ki Mun je dejal, da ni nobenega dokaza, da Libija spoštuje resolucijo in da se napadi nadaljujejo. Banov odposlanec v Libiji je Moamerja Gadafija opozoril, da bi Libija lahko doživela dodatne ukrepe, če ne bodo spoštovali zahteve po prekinitvi ognja.

O razmerah v Libiji so razpravljali tudi na vrhu Evropske unije. Evrovoditelji so se strinjali, da bi proti Gadafijevemu režimu uvedli dodatne sankcije. Z enim od ukrepov bi zagotovili, da se prihodki od plina in nafte ne bi več stekali v Gadafijeve roke – vse ukrepe bodo predlagali VS ZN. Voditelji članic EU pa niso podprli predloga Francije, da bi priznali legitimnost uporniškega prehodnega nacionalnega sveta, ki so ga v začetku marca označili za "političnega sogovornika".

Vojaškemu posredovanju so se z 12 vojaškimi letali pridružili tudi Združeni arabski emirati.

Uporniki še naprej opozarjajo, da nimajo primerne oborožitve. "Potrebujemo orožje in strelivo. To je naš problem," je dejal predstavnik upornikov Ahmed Bani.

Tihotapljenje v Misrato
Koalicijska letala so tudi preteklo noč obstreljevala cilje v južnem delu Libije. Kljub temu niso uspeli preprečiti, da bi tanki vojske Moamerja Gadafija, ki so napadali območje v bližini bolnišnice, znova vdrli v Misrato.

Libijska stran trdi, da je v šestih dneh zračnih napadov koalicijskih sil umrlo že skoraj sto civilistov in da se zahodne sile borijo na strani civilistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.