Svet
4071 ogledov

Ganljiv video: Z otrokom v naročju na ulici poje vsak dan po dve uri

Venezuelka UNHCR
Razmere v Venezueli so kritične, stopnja inflacije je 700 odstotna.

Agencija Združenih narodov za begunce UNHCR je na twitterju objavila video, na katerem Venezuelka z otrokom v naročju poje na ulicah Peruja, da bi zaslužila za preživetje. 

To počne dve uri vsak dan, v upanju, da ji bodo mimoidoči dali kaj drobiža. Ob tem nežno ziba svojega devet mesecev starega dojenčka.

Razmere v Venezueli, ki je že več let v ekonomski in politični krizi, so kritične. Slovenska vlada je zato pripravila načrt repatriacije, s katerim bo v Slovenijo prepeljala več tamkaj živečih Slovencev. Prošnje za premestitev je že podalo več kot 50 oseb. 

Slovenska Karitas medtem za tamkaj živeče Slovence zbira predvsem za hrano in higienske pripomočke. 

Karitas zbira za Slovence

"Zaradi humanitarna krize v Venezueli so zelo velike potrebe po pomoči, saj primanjkuje zalog hrane in zdravil, narašča stopnja inflacije, propada zdravstveni sistem, mnogo je nasilja," so zapisali pri Karitasu. "Vse to pušča ljudi brez dostopa do hrane, zdravstvene oskrbe in drugih osnovnih javnih storitev."

Pomoč je mogoče prispevati prek TRR Slovenske karitas, ki je SI56 0214 0001 5556 761. Namen je Pomoč Venezueli, koda namena je CHAR, BIC banke je LJBASI2X, sklic pa 00 850. 

Po pet evrov je mogoče darovati tudi prek sporočil SMS na 1919 s ključno besedo KARITAS5.

Razpad vodovodnega sistema v Venezueli | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupna letna inflacija je 700 odstotna, kar je mnoge prej dobro stoječe družine pahnilo v revščino, v kateri živi preko 80 odstotkov prebivalcev. 

"Posebej visoka je inflacija pri prehrambnih izdelkih, lani je znašala 833 odstotkov," navajajo pri Karitast. "Zaradi pomanjkanja zdravil se slabša zdravje ljudi, ponovno pa so se pojavile tudi nekatere bolezni, ki so bile prej že izkoreninjene, kot je malarija, davica in tuberkuloza. Akutna podhranjenost pri otrocih, mlajših od pet let se je potrojila v manj kot dveh letih."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Laznivi 19:22 12.oktober 2019.

    Idealne razmere za slo levico in njihovo volilno ovcad

  • Avatar Leon
    Leon 18:57 12.oktober 2019.

    SDS je prejel vatikansko depešo za reševanje domobranskih potomcev . Torej SDS želi sprejetje migrantov ,proti katerim toliko nasprotujejo in pljuvajo po omrežju zoper Šarca ?

  • Ivo 18:45 12.oktober 2019.

    Če ni, ni, ampak tule pa ulični prodajalec v ozadju očitno še ima kaj prodajat nezaščiten na ulici. Turisti tudi svobodno šetkajo okoli. Videti je "fake"...