Svet
25 ogledov

Gotovina toži nizozemsko televizijo

null Žurnal24 main
Odvetniki hrvaškega generala Anteja Gotovine, ki je v priporu v Scheveningnu, so včeraj proti nizozemski televiziji NCRV vložili tožbo zaradi klevetanja.

Sredi januarja je televizija objavila prispevek, v katerem je nastopil nekdanji pripadnik Unproforja Stefan Van Zanten.

"Ta je lažno trdil, da je general Gotovina odgovoren za zločine, ki so bili leta 1992 domnevno storjeni proti Srbom v BiH. Zaradi teh naj bi Van Zanten trpel za posttravmatskim sindromom," je sporočil haaški odvetnik Anteja Gotovine Luka Mišetić.

Pripisali so mu srbsko taborišče
Televiziji odvetnik še očita, da je kršila nizozemske zakone, saj bi morala pred objavo zgodbe to preveriti še pri drugi vpleteni strani. Poleg tega naj bi objavila posnetke izmučenih Hrvatov in Bošnjakov iz srbskega ujetniškega taborišča Trnopolje in namigovala, da so na posnetkih Srbi v taborišču pod nadzorom Gotovine, piše hrvaški tportal.hr.

Zaradi naštetega odvetniki zahtevajo plačilo odškodnine v višini 50 tisoč evrov. Od sodišča tudi zahtevajo, da se v bodočih tovrstnih prispevkih objavi tudi stališče Gotovine ali njegovih odvetnikov.

Tožil tudi avtorje knjige
Pred slabima dvema mesecema so odvetniki Gotovine zaradi neutemeljenih obtožb v Zagrebu vložili tožbo proti avtorjem in založniku knjige Gotovina – resnica in mit. Tožili so jih za 27 tisoč evrov.

Gotovina v priporu haaškega sodišča čaka na odločitev sodišča o njegovi poveljniški odgovornosti za vojne zločine v času v operaciji Nevihta leta 1995.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.